Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 15162 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   23 Temmuz 2019 - 11:05

2019 Fındık Fiyatları Tiyatrosu

Büyüt
Küçült
2019 Fındık Fiyatları

SP “2019 Fındık Fiyatları Tiyatrosu”

 

Saadet Partisi İl Müfettişi Ömer ÖZTÜRK 2019 yılı fındık sezonunun başlamasıyla birlikte her zamanki Fındık Fiyatları Tiyatrosu’nun 3 kısım tekmili birden gösterime sokulduğunu söyledi.

Tiyatronun 1. Perdesinin rekolte ile ilgili olduğunu, fındık daha henüz dalda tomurcuklanmaya başladığında sahnelendiğini söyleyen Öztürk; “fındık piyasasında rekolte önemlidir. Çünkü her yıl ihraç edilen fındık miktarı değişmez. (kabuklu ortalama 500 bin ton). İhraç miktarı değişmediği için, ihraç edilmeyen miktar bir sonraki seneye stok olarak kalır. Bu kalan stok bir sonraki senenin fındık fiyatlarında önemli bir rol oynar. Yani stok miktarı fiyatlar için piyasada psikolojik bir baskı yaratır. Bu psikolojik baskı neticesinde, fındık fiyatları en yoğun satış dönemi olan sezon başında alıcılar tarafından düşük açıklanır. Piyasada üretici adına, üreticiyi koruyacak, hiçbir kuruluş da olmayınca üreticinin mukadderatı belli olur. Bunu iyi bilen alıcı her yıl rekoltenin sahte de olsa sezon başı yüksek açıklanmasından yanadır. Tıpkı bu sezon başı yapılanlar gibi… Aynı işlem tersine de işletilebilir. Geçen yıl AKP hükümetinin rekolteyi açıklamaması gibi… Her iki durumda alıcının işine yarar. 1. Perde böylece kapanır.” Dedi.

2. Perde de ise fiyatların yüksek olması gerektiği ile ilgili açıklamalarla sahnelendiğini söyleyen Öztürk; “üretici adına ve iyi niyetli hareket eden bazı STK’lar piyasada baskı oluşturmaya çalışarak fiyatların yüksek açıklanması, taban fiyatı oluşturulması ve hükümetin piyasada olması adına bir takım beyanatlarda bulunurlar. Eğer seçim dönemi değilse bu hiçbir işe yaramaz. Bkz. 2018 yılı seçim öncesi dönemleri… AKP milletvekilleri buna karşılık seçmene bir mesaj vermek zorunda kalırlar. Veya ‘bak biz çalışıyoruz’ kabilinde bir takım toplantılar düzenlerler vs. Ama bu verilen mesajların ve yapılan toplantıların şimdiye kadar bir işe yaradığına şahit olamadık. Bkz. 2018 yılı seçim öncesi dönemleri verilen beyanatlar... 2. Perde fındık toplanıp pazara inmeye başlayınca sona erir.” Dedi.

3. perdenin tam bir trajedi olduğunu söyleyen Ömer Öztürk; “bu son perdedir ve her zaman alıcının mutlu sonu ile biter. Üretici fındığı pazara indirince acı gerçeklerle yüz yüze gelir. AKP milletvekillerinin ‘bak biz çalışıyoruz’ kabilinden yaptığı açıklamalarla ve toplantılarla biraz umutlanmışlardır ama heyhat, fiyatlar yüzüne bir tokat gibi çarpar. Üzgün, kırgın ve de şaşkın bir şekilde fındığını satar ve evinin yolunu tutar. Üzgündür, çünkü beklediği fiyatı bulamamış, yaptığı masrafları çıkaramamış, bir nevi hamallık yapmıştır. Kırgındır, çünkü her seçim döneminde %60 oy desteği verdiği AKP hükümeti kendisine sahip çıkmamıştır. Şaşkındır, çünkü her yıl aynı oyunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Böylece bir fındık sezonu gelir geçer ve hiçbir şey değişmez. Üretici bilinçlendirilmez, en stratejik ürünümüz olan fındık kapanın elinde kalır.” Dedi.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir