Kurumsal Tasarruf
Giriş:
Bir ülkenin ekonomisinin maksimum seviyelere ulaşabilmesi için, değer ifade eden kaynaklarının veya varlıklarının çok iyi bir şekilde yönetilmesi gerekir.
Bir o kadar daha önemli olan ise, elde edilen kazanımları değerlendirmek, yerinde kullanmak, israf etmemektir.
Herhangi bir değeri kötü kullanmanın yanı sıra, kullanılması gerektiği yere kullanmamak da israftır. Çünkü; mevcut olan bir değer, yerinde ve doğru bir şekilde kullanılırsa bunun ekonomik bir getirisi olacaktır. Yerinde kullanmayıp depolarda bekletilen bir değer zaman içinde deforme olur, miadı dolar çöpe atılırsa bunun kendi değerinin yok olmasının yanı sıra elde edilecek katma değeri de yok edilmiş olur.
Kurum ve kuruluşlarda israfın önlenmesi için bir tasarruf seferberliği başlatılması gerektiğini düşünüyorum. Bu düşüncemin nasıl uygulanacağı aşağıda açılanmıştır.
*İsraf edilen maddelerin tespiti:
Kurumda iştigal eden tüm personele israf nedir, nelerin israf edildiğini düşünüyorsunuz ve israf edildiğini düşündüğünüz maddelerin önlenmesi için öneriniz nelerdir? Şeklinde soruların sorulduğu bir form doldurması talep edilir. Elde edilen veriler ışığında uygulanacak tedbirler gündeme gelir.
Bu çalışmanın personel üzerinde olumlu bir etkisi de olasıdır. Şöyle ki, daha önce konu ile ilgili fikri sorulan personel, ilerleyen safhalarda kendi önerisinin hayata geçirildiğini görmesi ile mutlu olur ve uygulamaya sahip çıkar.
*Uygulamanın ekonomik bir maliyeti de yoktur.
Halihazır da çalışan personelden uygun görülenlere, tasarruf uzmanlığı eğitimi verilerek uygulamanın takibi sağlanabilir. Bu personel zaten maaşlı olduğu için ekstra bir ücret söz konusu olmayacaktır.
*Uygulama safhası:
Başlangıçta personelden toplanan verilerle yola çıkılmış olsa da, ilerleyen safhalarda kurum içerisinde görevlendirilen tasarruf uzmanının bizzat tespit ettiği israf konuları da olacak. Bunlar bir döküm halinde eğitim birimine aktarılarak, yapılacak toplantılar veya seminerlerle personele anlatılacak, bu anlatım esnasında belirli aralıklarla personelin de fikirlerini beyan etmesi fırsatı verilerek, personelin konuya intibak etmesi ve maksimum katılımı sağlanmış olacak.
*Yukarıdaki açıklamalardan sadece biri, yani sadece (Tasarruf Uzmanı) olsa dahi verim elde etmek mümkündür.
Bir kurum içerisinde, çalışan personel tarafından tasarruf uzmanının (Gözetmeni, yönetmeni, koordinatörü vs) bulunduğunun bilinmesi dahi, personeli dikkatli davranmaya teşvik edeceğinden verim elde edilmesi mümkündür.
*Sonuç:
Bu uygulamanın başarılı olup olmadığı, kurumların muhasebe birimlerinden elde edilen aylık gider bilançolarının karşılaştırılması ile anlaşılacaktır.
Uygulama esnasında yapılacak aylık değerlendirmelerin akabinde iller bazında en çok tasarruf sağlanan kuruma teşekkür edilerek bu durum kamuoyu ile paylaşılırsa tasarrufa teşfik açısından daha etkili olacağını düşünüyorum. Proje kamu ve özel tüm kuruluşları kapsamaktadır. Saygılarımla
Dursun Demir