sağ kule reklam alanı

Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
ALİŞANOĞULLARI
Bu makale 110393 kez okundu.
Yazının Tarihi :   20 Nisan 2018 - 12:10:37

AİLE EKONOMİSİ

Büyüt
Küçült
AİLE EKONOMİSİ

Neriman Üstündağ

Aile toplumun temelidir. Bu nedenle ailelerin ekonomik durumları toplumun ekonomik durumunu, toplumun ekonomik durumu ise ülkenin ekonomik durumunu yansıtır. 

Türkiye nüfusu 80 milyon u aÅŸtı. Türkiye Bankalar BirliÄŸi ve BDDK, 2017 yılının sonunda 3 milyon 102 bin kiÅŸinin bankalara borçlu olduÄŸunu açıkladı. Aynı verilere göre bankalara olan borç 476,7 milyar lira ve yasal takibe dönüşen borç miktarı ise 18,4 milyar liraya ulaÅŸtı.  

Kötüye giden ülke ekonomisi, artan enflasyon, yetersiz istihdam, plansız bütçe harcamaları, ihtiyaçların ve lükslerin birbirinden ayrılamaması vs. yukarıdaki vahim rakamların sebeplerinden bazıları. 

Günümüz ÅŸartlarında geçim büyük bir çoÄŸunluk için oldukça zor. ÇoÄŸumuzun gider kalemleri yüksek ancak gelirleri düşük. Dolayısıyla ev, araba almak  ÅŸÃ¶yle dursun mevcut ihtiyaçların bile zar zor karşılandığı yadsınamaz bir gerçek. Geçim zor ancak tasarruf yapmak imkânsız deÄŸil. 

Enflasyonun toplumda yarattığı en vahim etki; belleksizleÅŸmek. BelleksizleÅŸmenin sebebi fiyat bilincinin oluÅŸmaması. Fiyat bilincinin oluÅŸmamasının sebebi ise hemen hemen her ÅŸeyin fiyatlarının her ay deÄŸiÅŸiyor olması. Dolayısıyla fiyatları takip etmek her geçen gün daha güç hale geliyor ve bir bellek oluÅŸamıyor. Bu da “para geldiÄŸi gibi gitti ama nereye gitti bilmiyorum” sözünü sık sık kullanmaya devam edeceÄŸiniz anlamına geliyor. Toplum olarak yazmayı, belgelemeyi sevmiyoruz. ancak bu belleÄŸi oluÅŸturabilmek için “yazma, not alma” gibi alışkanlıklar edinmek gerekiyor. 

Herkesin maaşı, aile nüfusu, harcamaları denk deÄŸil. Dolayısıyla yapılabilecek tasarruflar da herkes için aynı deÄŸil. Ancak az ya da çok bir tasarruf yapmak isteyen herkesin yapabileceÄŸi ortak bir ÅŸey var; “aile bütçe planlaması.”

Aile bütçe planlaması; bir ailenin gelir ve giderlerinin gösterildiÄŸi çizelgedir. Kazançlar bütçenin gelir tarafını oluÅŸtururken, harcamalar bütçenin gider kısmını oluÅŸturur. 

Aile Bütçesi hazırlamak için; 

-       Ã–ncelikle her ÅŸeyi kategorize ederek düzenli olmaya çalışın. Mesela en temel kategorinin başında “zorunlu” ve “isteÄŸe baÄŸlı” olan harcamalar, bir alt kategoride “sürekli” ve “belirli süreli” giderler olarak düzenleme yapabilirsiniz. Bu kategorize etme iÅŸlemi sayesinde lükslerinizi ihtiyaçlarınızdan ayırabilirsiniz . Öncelikli ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra markete, pazara, alışveriÅŸe gitmek, ihtiyaçlarınızı not edip, liste yapmak gereksiz harcamaların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

-       Elektrik, su, doÄŸalgaz kullanımında belirli dönemler için kısıtlama yapmanız da bütçenize katkı saÄŸlayacaktır..

-       Her ÅŸeyin fiyatını, fiyatların artış hızlarını takip etmeyi alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor ki fiyat bilinci oluÅŸsun.  

-       Ailenizin 12 ay boyunca kazanacağı tüm gelirleri (maaÅŸ dışında varsa alınan kira, sosyal yardımlar vb.) ve harcayacağı tutarları 12 ay boyunca not etmeniz gerekiyor.  Neden 12 ay boyunca? Çünkü bazı aileler, aylık sabit bir gelir elde ederken;  ticaret, turizm veya çiftçilik ile uÄŸraÅŸan ailelerin aylık gelirleri ve mevsimlere göre ihtiyaçlara harcanan miktar da deÄŸiÅŸip farklılık gösterebiliyor. ÖrneÄŸin; kış ayında gider kaleminize eklenen ısınma masrafları vb. Belirli bir süre bütçe takibi yaptığınız zaman gereksiz harcamaları keÅŸfedeceksiniz. Böylece finansal birikimlerinizi arttırabilirsiniz.

-       Herkesin ortak derdi kredi kartı kullanımında bazı noktalara dikkat etmeniz de bütçenizi doÄŸru kullanmanız için önemli bir nokta. Aile fertleri için ayrı ayrı kart veya ek kart çıkartmayın. Kart ile alışveriÅŸ yapılacak ÅŸeyler için sınırlama getirin. ÖrneÄŸin; sadece aylık mutfak harcamaları için kredi kartı kullanabilirsiniz. Ayrıca kartınız için belirli bir limit oluÅŸturup, bu tutarın üstünde harcama yapılmamasını saÄŸlayabilirsiniz.

-       Aile bütçesinin belirli bir kısmını başınıza gelmesi muhtemel kötü veya acil durumlar için birikim olarak ayırabilirsiniz.

-       Ã–nünüze hedefler koymak da birikim yapmanız konusunda sizi teÅŸvik edebilir.

Unutmamak gerekir ki aile bütçe planlaması yaparken küçükten büyüğe ailenin tüm fertlerine eÅŸit roller düşüyor.  Tüm bu noktalara dikkat ettiÄŸinizde tasarruf edebilir, birikim yapabilir, aile ekonominize katkıda bulunabilirsiniz.

 

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
Son Yorumlar
HÜSEYİN GÜLBAHAĞO Engeli kent konseyi meclise üyes
HÜSEYİN GÜLBAHAĞO Engeli kent konseyi meclise üyesi Benim için giresun Engelliler
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | http://www.aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2020 - 2021
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir