Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 1181 kez okundu.
Yazının Tarihi :   16 Haziran 2023 - 08:41:09

İslam’ın ruhu Ezan’da sakllıdır

Büyüt
Küçült
İslam’ın ruhu Ezan’da sakllıdır

Eyüphan Kaya

Diyarbakır Ulu camisinde “ezan bayramı”nın 1401.yıl dönümü anılarak, eaının önemi ve 18 yıllık esaretten sonra tektar aslına uygun okunmasının mutluluğu paylaşıdı.15 Hairan 622 yılında Bilal-ı Hebeş efendimizin ilk ezan okuması ve 16 Haziran 1950 tarihinde 18 yıl okunan Türkçe Ezanın aslına uygun okunmasının verdiği huzurun önemine dikkat çekildi.

 

 

Basına ve kamuoyuna


Türkiye Aile Meclisinin bir alt çalışması olan “Ezan platformu” olarak 15 Haziran 622 yılında Bilal-i habeş efendimiz tarafından okunan ilk ezan gününü “Ezan bayramı” olarak anmaktayız.
2020 yılında Ulu camimizde başlayan bu kutlama 2021, 22 yılında da anıldı ve bu gün şu anda ülkemizin bir çok ilinde kutlanmaktadır. Bu güzel hareketin Diyarbakır ulu camisinde başlaması da bizim için manevi bir şereftir.
Bu gün hürriyet abidesi ve imanın nişanesi olan ilk ezanımızın okunuşunun 1401.yıl dönümü, bu münasebetle Allaha hamd resulu Muhammed aleyhissetau vesslama selat ve selam getirerek mutluluğumuzu insanlık alemiyle paylaşıyoruz.

 

EZAN İSLAMIN ŞİARIDIR


Ezan İslamın şiarıdır, ezan sesinin yükseldiği yerde İslam vardır, iman vardır, yüce Allahın buyrukları revaçtadır, o bölgenin halkı ehli imandır, o beldede manevi huzur bir vardır.
639 yılında peygamberimizin vefatından sadece 7 yıl sonra İslam ile şerefyab olan bu mübarek belde ve bu mübarek beldenin mübarek camisinde şimdiye kadar ezan susmadı şükürler olsun, bu gün ezan sesi bir başka yankılanıyor, insana huzur ve güven veriyor.
Dört defa “Allah en büyüktür” diyerek başlayan ezan, zalim ve zorbaların kafasına bir tokmak gibi iniyor.
Şehadetle ümmeti Muhammedin imanını tazelemek için tercüman olan ezan, dinin direği olan namaza davet ile kurtuluşun Allaha secde etmekte ve onun emirlerine teslim olmakta olduğuna dikkat çekiyor, tehlil ile biten ezanın “Allahtan başka bir ilah olmadığını” yüksek sesle haykırıyor.

 

16 HAZİRAN 1950 YILINDA EZAN ASLINA RUCU EDİLDİ.


Ülkemizde bir de 16 Haziranın ayrı bir yeri var gölümüzde, malum 1932 yılında zamanın ceberut hükumeti tarafından yasaklanan ezan 1950, 16 Haziran günü aslına rücu ederek tekrar Arapça okunmaya başlanıyor.Yarın Ean Platforlu tarafından Adnan Menderesin kabri başında da bir etkinlik düzenlenecektir, inşaallah.

 

15 Haziran ezan bayramının yanı sıra, 16 haziran gününün de ayrı bir bayram olarak gönlümüzde yeri var. Ancak İslam dünyasıyla uyum açısından 15 Haziranın ortak bir gün olarak “ezan bayramı” olarak anılması daha doğru olduğu kanaatini taşıyoruz.
“Ezanı yasaklayanları Allah kahr u perişan etsin!” diye beddua ederken, “Ezanın serbest olmasına vesile olanları da Allah af ve mağfiret nasip etsin,” diyerek dua diyoruz.

 

ALLAH BU MİLLETİ BU MEMLEKETİ EZANSIZ BIRAKMASIN


Allah şu ezanları dünyanın semasında ilelebet yankılanmasını nasip eylesin, şehrimiz üzerine yankılanmasını huzur ve berekete sebep olmasını vesile kılsın.
Yüce mevlam İslamın şiarı olan ezan sesinden bizi mahrum etmesin,
Toplum olarak bizi ezanın ruhu ile barışık hale getirsin.
Ülkemizin yaşam ve yönetim tarzını ezanın ruhu ile barışık hale gelmesini nasip ve müyesser eylesin,
İstiklal marşının şairi merhum Mehmet Akif Ersoy’un istiklal marşında dediği gibi;


“ Şu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebediyen yurdumun üstünde benim inlemeli”


dediği gibi Allah bu milleti bu memleketi ezansız bırakmasın.
Yüce Allah Ezanın o manidar mesajının gölümüzde yer alması için bize yardımcı olsun, hidayetimizi artırsın,
Amin, amin, amin…
Amin diyenlerden de Allah razı olsun, diğer insanlarımızı da şu aminlerin yüzü suyu hürmetine ezanla barışık bir hale gelmesini nasip eylesin.
İyilerimizi daha iyi olmasını müyesser kılarken, fasıklarımıza da tövbe ve istiğfar nasip etsin.


15 Haziran ezan bayramımızın 1401.yılı mübarek olsun.

Ezan Platformu adına arz ederiz.

 

*Ulu cami müeini Rıza Akdemir hocaya bir vefa plaketi verildi ve Yazma Eserler kütüphanesinde Emekli Müftü Burhan Barut ezan ile ilgili bir söyleşi yaptı ve etkinlik sona erdi.


Emekli Müftü Abdulkerim Melikoğlu Ezan Platformu Güneydoğu Bölge başkanı,
Emekli Müftü Burhan Barut, Ezan Platformu il başkanı
Emekli Öğretmen Eyüphan Kaya Türkiye Aile Meclisi Güneydoğu Bölge Başkanı

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir