Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 1261 kez okundu.
Yazının Tarihi :   05 Mart 2024 - 15:41:18

Ben imam olsaydım

Büyüt
Küçült
Ben imam olsaydım

Eyüphan Kaya

Muhterem dostlar bu gün Müslümanların baÅŸaramadığı en öönemli vasıf müminlerin vasıflarından biri olan irÅŸattır, malum iyiliÄŸi emredip, kötülükten sakındırmak müminlerin bir vasfıdır. Bir müminin hayatın içindeki rolü ne olursa olsun bu vazifeyi yapmakla mükelleftir.

Bu vasfı taşımaya, yerine getirmeye en müsait meslek Ä°mam-Hatipliktir. Resmi mesleki vazifesi için mecburiyet olmasa da irÅŸat etmesi hayatının bir parçası olmalıdır. Ben EÄŸil ilçesinde Ä°mam-Hatipken Ekrem AbbasioÄŸlu adında bir müftümüz vardı, Allah rahmet eylesin 90ı yıllarda maaşımız 600 BÄ°N liraydı, o diyordu ki; “unutmayın sizin bir maaşınız da ahrete verilecek”

Memuriyetimin ilk yıllarında 4 yıla yakın İmam-Hatip olarak görev yaptım. Daha sonra Kimya öğretmeni olarak Milli Eğitim Bakanlığına geçiş yaptım.

İlk iki yıl hem İmam-Hatiptim hem de üniversitede öğrenciydim. Bunla birlikte 50 hanelik köyümde hemen hemen gitmediğim ev, defalarca selam vermediğim genç kalmadı. Vaazlarımı da Cuma günleri mikrofonla höperlora verirdim.

Bu süre içinde kış ayları soÄŸuk olur diye ders veremiyorduk, ama havaların müsait olduÄŸu diÄŸer mevsimlerde sabah namazı sonrası 25 erkek, ikindi, sonrası 25 kız öğrencilere Kuran-i Kerim dersi veriyordum.Dersten sonra  da çocukların aklına hitap edecek türden bir hikaye paylaşırdım. Ä°ki, üç çocuÄŸa da tekrar ettirirdim ki iyi dinlesinler.

Bu iki yılda cami cemaatimiz 3 kişiden 19 kişiye çıkmıştı. Yani ezan okunduğu anda camiye gelenlerden bahsediyorum.

Bu süre içinde caminin pencerelerini deÄŸiÅŸtirdim, 21 M2 bir hücre(öğrencilere ders verilen oda) inÅŸa ettim ve imam için lojman yaptırdım. Allah o köylülerimden razı olsun, ben onlara minnettarım.

Sonra istihdam sürem tamamlandı ve yerime gelen imam arkadaÅŸ o lojmanda oturup adam gibi oturup, vazifesini yapmayı beceremedi. O gün bu gündür hala selamlaşıyoruz; Kürtçe adı MüslümanêÄŸi Türkçe adıyla Dönümlü köyü sakinleriyle.

Bu gün imam olsaydım:

1-Mümkün olduğu kadar namaz vakti dışında da camiye gitmeye çalışırdım, izinli günlerim dahil, Cuma namazı ise yıllık izinde olsam bile kıldırırdım.

2-Camiye gelen her Müslümanla Allahın evinin bir misafiri gibi muamele eder, onunla ilgilenirdim, hal hatırını sorardım.

3-Cemaatimden en az birkaç kişiyi cemaate imamlık yapabilecek kadar bilgilendirir, cesaretlendirirdim.

4-Köyümde, mahallemde yaşayan herkesin evine ziyarete giderdim, düzeyine göre onunla iletişim kurarak, hakkı hakikati anlatırdım.

5-Mahallemde İslama aykırı bir yaşam biçimi varsa hep birlikte o yanlıştan vazgeçmeye davet ederdim.

6-Zalimler ve Irz düşmanları hariç herkesle iletişim kurar, hep birlikte doğru yolda yürümek için çalışma ve çaba içinde olurdum.

7-Çevrede varsa dargınlar cemaatten bir heyet oluşturup, onları barıştırmak için çaba sarf ederdim.

8-Çevredeki fakir fukaranın isim listesini çıkarır her fırsatta, meşru olan her yol ve yöntemi deneyerek onlara yardımcı olurdum.

9-Kendimi yetiştirmek için okumaya, yazmaya ve zikre zaman ayırırdım.

10-Maaş hesabından çok bana bu fırsatı veren Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkür etmeyi bir borç bilirdim.

11-Birden fazla yabancı dil öğrenirdim.

12-Her gün defterimde günün faaliyetini not eder, Mevlam fırsat verse, hayırlı bir ömür lütuf ederse ileride hatırat olarak kitaplaştırırdım.

*İnanın İmam-hatiplik süresinde yaşadıklarımı yazarsam ders alıcı bir çok yönü olduğuna inanıyorum.

13-Her gün en az bir cüz Kurani kerim okurdum, dikkatimi çeken ayetleri bir kenarda not ederdim.

14-Vaazlarımı cemaatin anlayacağı dilden yapardım.

15-Çocuklara ders vermeyi birinci vazife olarak bilirdim.…vs

Anekdot;

Geçen yazın Külliyenin bitişiğindeki Milletin Camisine vakit namazına gittim, namaz öncesi sünnetten sonra gelen İmam hemen namaza durmuştu, selam ve tespihattan sonra da cemaatle bir iletişim sağlamadı,

Ben ona dedim ki: “Buraya gelenler hemen hepsi CumhurbaÅŸkanımızın  misafirleridir, onlara hoÅŸ geldiniz deyip hallerini sorabilirsiniz, cami çıkışında onlara bir çay ikram edebilirsiniz,” kendisi bu teklifine karşı bir itirazda bulunamadı.

Geçen Pazar Diyarbakır Selahaddin-i Eyyubi camisinin konferans salonunda "Ä°slamın Yüzyılı” temalı bir konferans vardı, konferansın bitiÅŸi ikindi namazına denk geldi,  dolayısıyla camide 2-3 saf bir cemaat oluÅŸtu, sünnet kıldık, saÄŸa sola bakıyoruz imam yok, bir iki dakikalık sessizlikten sonra imam geldi, direk mihraba geçti, duadan sonra “safınızı düzeltin, ilk saffı doldurun” dedi ve niyet getirdi.

Ben olsaydım cemaatten önce mihrapta olurdum, niyet etmeden önce cemaate döner şu konuşmayı yapardım.

"MaÅŸallah, maÅŸallah Ä°slamın Yüzyılı konferansının bereketi bizim cemaate de yansımış, yeni bir dua oluÅŸturan bazı Müslümanlar diyorlarmış ki “Allah Åžeyhleri müritlerinin hatırı için af etsin, imamları da cemaatin bereketinden mahrum etmesin", bu günkü konferansa gösterdiÄŸiniz ilgiliyi ikindi namazına gelmekle taçlandırdınız Allah cümlenizden razı olsun, buyurun namaza”

Allah aşkına soruyorum daha iyi olmaz mıydı?

Duyarlı bir imam,

Takva bir imam,

MesleÄŸine adanmış bir imam… çok ÅŸeydir.

Rehber olmalı, model olmalı, sevilen kişi olmalı, insanları bir mıknatıs gibi yanına çekmelidir diye düşünüyorum.

Benden söylemesi.

Eyüphan Kaya

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AÄ°T DÄ°ÄžER YAZILAR



tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VÄ°TRÄ°NÄ°
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LÄ°G PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir