Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 1981 kez okundu.
Yazının Tarihi :   08 Kasım 2022 - 20:48:48

Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri Anaokulunda Başlamalıdır!

Büyüt
Küçült
Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri Anaokulunda Başlamalıdır!

Eyüphan Kaya

Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri Anaokulunda Başlamalıdır! Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) ile DOTAM BGC katılımcıları tarafından “Geleceğin Türkiyesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kodu” ana temasıyla yapılan toplantı 27 Ekim 2022 tarihinde DESAM genel merkezinde gerçekleşti. Toplantıda; zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin Anaokulunda başlaması ve İlkokul 1 ve 2inci sınıflarda da verilmesi gerektiği tezini dile getiren DESAM Başkanı Gürkan Avcı, konuşmasında şunları savundu:

ÇOCUKLARIMIZ DİJİTAL ÇAĞDA KORUMASIZ BIRAKILDI!

Çocuk ve gençlerimiz dijital çağla birlikte müthiş oranda artan dezenformasyon ve dejenerasyonlara ve yine yabancı kültür bombardımanına karşı savunmasız kalmıştır. Dijital çağın manipülasyonları çocuk ve gençlerimizin değerlerini ve davranışlarını, tutumlarını ve dünya görüşlerini temelden sarsmaya ve küresel hibrit bir kimlik inşasıyla baskılayarak şekillendirmeye devam ediyor.

BİLGİSAYAR OYUNLARI VE SOSYAL MEDYA ÇOCUKLARIMIZI ŞİDDETE SÜRÜKLÜYOR!

Dijitalizm çocuklarımızın hayal gücünü sınırlandırıyor ve öğrenme güçlüğüne neden oluyor, okul başarısını düşürüyor, kendi kültür ve değerlerimize karşı yabancılaştırıyor, mutsuz ve öz güvensiz robotlar haline dönüştürüyor. Yaygınlaşan bilgisayar oyunları ve sosyal medya araçları çocuklarımızı şiddet içeren davranışlara teşvik ediyor, milli ve ahlaki değerlerimizin bozulmasına öncülük ediyor, sosyal duygusal gelişimlerini ve duyarlılıklarını azaltıyor, anksiyete ve depresyon, intihar gibi davranışları artırıyor.

FİLMLER, DİZİLER, KLİPLER ÇOCUKLARIMIZDA TAHRİBATLAR YARATIYOR!

Dünyanın değişik noktalarından yayın yapan sayısız TV kanalları, sinema platformları, diziler, şarkı klipleri, müzikler, sosyal ve görsel medya araçları içerdikleri hem şeffaf hem de subliminal mesajlar yoluyla çocuk ve gençlerimizin bilinçaltını etkileyerek onların davranış, tutum ve duyguları üzerinde onulmaz tahribatlar yaratıyor.

DİJİTALİZMİN TEHDİTLERİNE KARŞI ÇOCUKLAR YALNIZ VE SAVUNMASIZ!

 Bugün çocuklarımızın cep telefonu ve bilgisayar bağımlılığını, sosyal ve görsel medya ile geçirdikleri sürenin uzunluğunu göz önüne alırsak durumun ne kadar tehlikeli olduğunu anında anlayabileceğiz.

ÇOCUKLARIMIZ İNTERNET, BİLGİSAYAR, CEP TELEFONU BAĞIMLISI OLDU!

Çocuklarımız bu tehlikeler karşısında yalnız ve savunmasız bırakılmıştır. Anne babalar ne yapacaklarını bilememektedir. Millî Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür Bakanlığı dahil ilgili tüm kurum ve kuruluşlar bilinçsiz, umursamaz bir şekilde havanda su dövmeye devam etmektedir.

Cep telefonlarını, bilgisayar ve interneti yasaklamak hem mümkün değildir hem de çözüm değildir. Öncelikle ebeveynler bu araçlara karşı sınırlandırmayı kendilerine prensip edinmeli, çocuklarıyla daha çok zaman geçirerek çocuklarına rol model olmalıdırlar.

ANNE BABALAR EĞİTİLMELİ, ÖĞRETMENLER ETKİN ROL ÜSTLENMELİ!

İlgili bakanlıklar ve kamu kuruluşları dijital mecralarda yer alan bilgileri ve mesajları nasıl değerlendirmesi gerektiğini önce kendileri öğrenmeli yani devlet anne babalara öğretmeli daha sonra da anne babalar çocuklarına öğretmelidirler. Çocuklar için anne babadan sonra gelen rol modelleri öğretmenleridir ve evden sonra en çok vakitlerini okulda geçirmektedirler. Okullarımızın ve öğretmenlerin dijital mecraları ve iletişim araçlarını çocuklara akılcı ve etkili bir biçimde kullanmaları için yardımcı ve rol model olmaları da gerekir.

EĞİTİM, KÜLTÜR VE GENÇLİK BAKANLIKLARI VE DE RTÜK UYUYOR MU?

RTÜK siyasete değil halkın çıkarlarına taraf ve meşgul olmalı ve bu minvalde de çocuklarımızı tüketime, şiddete, her türlü sapkınlıklara, bilişsel ve duygusal bozukluklara teşvik ve tahrik eden reklamları, dizi ve çizgi filmleri pedagoglar ve sağlık uzmanlarının denetiminden geçirmelidir. RTÜK yalnızca TV ve radyoları değil internet ve sosyal medya mecralarını da denetleme, çocuklarımızı koruma görevi üstlenmelidir. RTÜK hemen bir an önce, hemen yarın subliminal mesaj varlığını tespit eden özel analiz cihazlarını satın almakla işe başlamalıdır.

UMURSUZ İKTİDAR VE UMUTSUZ MUHALEFET!

Dijital devrimin negatif ve kötücül taraflarına karşı çocuk ve gençlerini korumasız bırakan Ak Parti iktidarının kayıtsız ve umursuz tutumları nedeniyle Türk çocuk ve gençlerinde milli ve manevi tahribat tavan yapmıştır. Kayıkçı kavgası güden muhalefet de buna çanak tutmuştur. Milli Eğitim, Gençlik ve Kültür bakanlıkları da kadim medeniyetimizin güncellenmiş müktesebatını geliştirmek yerine tercüme odalarında hazırlanmış, genetiği bozuk çareler ve politikalar üretmeye devam ediyor. Bugün Milli Piyango İdaresi, Milli Eğitim Bakanlığından daha milli ve daha prodinamiktir. Milli Piyango İdaresi, Millî Eğitim Bakanlığından çocuk ve gençlerimiz lehine daha güçlü durmaktadır…

ÇOCUK ve GENÇLERİMİZ KÜLTÜR VE DEĞERLERİMİZE YABANCILAŞIYOR!

Özellikle son çeyrek yüzyılda gençlerimizin milli, manevi ve ahlaki değerlerimize daha çok yabancılaştığını açıkça görebiliriz. Mevcut eğitim, kültür ve gençlik politikaları, asimetrik bir etki olarak batı hayranı, kendi kültür ve medeniyetine uzak, dahası kendi değerlerini hor gören bir gençlik yetiştirmek için en müsait bir ortamı yaratmıştır. Ak Partinin din eğitimi anlayışı ve kültür politikaları Türk toplumunu dijital emperyalizmin çıkarlarına daha uygun hizmet eder hale getirmiştir. Ne yazık ki muhalefet partileri eğitimdeki bu büyük başarısızlığı, hayati tehlikeyi engellemek bir tarafa oya devşirmekten dahi bigâne kalmıştır!

HÜKÜMET SALDIM ÇAYIRA, MEVLAM KAYIRA AYMAZLIĞI İÇERİSİNDE!

Küreselleşme, blockchain ekosistemi, yapay zekâ, sosyal medya ve dijital devrim gibi jeneriklerin yarattığı değişimlerin savurduğu yenidünyada Türk çocuk ve gençlerinin refleksleri ve beslendiği güç kaynakları yetersiz kalmıştır. Korunaksız yenidünyanın yaşadığı çaresiz kafa karışıklığında 2023, 2053 ve 2071 milli hedeflerini ifşa eden Türkiyenin 35 milyon çocuk ve gencini saldım çayıra, Mevlam kayıra anlayışıyla korunaksız bıraktığına inanıyorum.

Mensubu bulunduğumuz büyük ve kadim medeniyetimizin kodlarını zayıflatan, inançlarımızı piyasalaştıran, değerlerimizi niteliksizleştiren küresel finans kapitalin yenidünyası ‘ne kadar para, o kadar eğitim, o kadar sağlık, o kadar adalet mottosuyla büyüyor ve ahmaklaştırdığı çocuk ve gençlerimizi büyülüyor.

AHLAKİ ÇÜRÜME VE MANEVİ YOKSULLAŞMA ARTIYOR!

Böylesi bir tehlikenin baskıladığı Türkiyenin çoğullaşan eğitim, kültür ve gençlik sorunlarına tez elden çare üretmesi gerekiyor. Çünkü milli ve muasır bir çözüm vizyonu olmadan hiçbir sorun neşet olmuyor. Milli eğitim, kültür ve gençlik politikaları olmadan milli entelijansiya ve akabinde milli ekonomi de olmuyor, oluşmuyor. Son çeyrek yüzyıldaki Türkiye modernleşmesi, refahı ve tüketici rollü teknolojik gelişimi ahlaki çürümeyi ve manevi yoksullaşmayı getiriyor. Din, kültür ve geleneklerimiz adına ne varsa hemen hepsi Ak Parti narsisizminin ve GDOlu milli politikalarının diktatörlüğü altında ezilip, büzüşüyor! Eğitim, kültür ve gençlik politikalarımızı sarmalayan nepotizm ve despotizm haklı, hakiki ve meşru tepkilerin tümünün önünü kestiği gibi milletimizin derin hafızasındaki yüksek ahlak, feraset ve büyük akıl ila saf bilgiyi de yok ediyor.

DİJİTAL ÇAĞIN TEHDİTLERİNE KARŞI NİTELİKLİ BİR “DİN, KÜLTÜR VE AHLAK” EĞİTİMİ TEK ÇARE!

Bu nedenle; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin Anaokulunda ve İlkokul 1 ve 2inci sınıfta da zorunlu olmasını istiyor ve haftada 2 saat olarak verilmesini öneriyorum. Çünkü çocuklarımızın kültür, ahlak ve inanç muhtevalı eğitiminin erken yaşlarda başlaması hele hele günümüzde pedagojik zorunluluk haline gelmiştir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitim ve öğretiminin 6-7 ve 8 yaş grubu çocuklarımızın kişilik ve şahsiyetlerinin oluşumundaki ve sosyal ve kültürel kimliklerinin gelişimindeki etkisi yadsınamayacak kadar önemlidir.

BİLİMSEL, PEDAGOJİK VE ÖZGÜN BİR DİN KÜLTÜRÜ AHLAK BİLGİSİ DERSİ ŞART!

Çocuk gelişiminde altın çağ olarak ta adlandırılan 6-7-8 yaş döneminde çocuklarımızın dini, ahlaki ve milli nitelikli ilgi ve meraklarının cevapsız bırakılması yahut dijital çağın dejeneratif enstrümanlarının eline bırakılması milletimizin ve devletimizin geleceği için büyük tehlikeler ihtiva edecektir. Anaokulunda ve İlkokul 1 ve 2inci sınıfta verilecek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri üniteler halinde özgün ve çağdaş bir formda; drama, eğitsel oyun, hikâye, boyama, şiir, şarkı vb. etkinliklerle verilmesi hedeflenmelidir.

DİJİTALİST KÜRESELLEŞME DİN VE AHLAK EĞİTİMİNİ ZORUNLU KILIYOR!

Bugün en sert laiklik uygulamalarına tabii Fransa dâhil Batı ülkelerinde de doktriner din eğitimi uygulanagelmektedir ki bu durum kimi Batı ülkelerinde okullar yerine isteğe bağlı din eğitimi şeklinde kiliselerce yerine getirilmektedir. Dünyadaki Hamburg ve Norveç modeli gibi en özgürlükçü modellerde bile durum böyledir. Ve yine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri AB ülkeleri başta olmak üzere birçok medeni ülkede de Anaokulu ve İlkokul 1 ve 2inci sınıflarda da verilmektedir. Geleceğin dünyasında dini ve ahlaki değerleri bilmek ve taşımak önemini artıracaktır. Dijitalist küreselleşme çocuk ve gençlerimizin dini, ahlaki, moral ve milli-kültürel değerlerinin talim ve tedrisini zorunlu kılıyor.

Bu nedenle Türkiyenin de çocuklarına bilimin, teknolojinin, dijitalizmin yaşamsal boyuttaki hakikatini anlamalarını sağlayacak bir bütünlük içinde dini, ahlaki ve moral değerlerimizi öğreterek onları geleceğe hazırlayacak bir perspektife sahip ‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi vermesi şarttır.

Diğer bir mesele olarak Türkiyede diğer dinlerin öğretimi ile ilgili bir sorun da yoktur. Diğer dinlere mensup vatandaşlarımız Lozan antlaşması hükümlerine bağlıdır ve Türkiyede yaşayan Hıristiyan ve Yahudiler kendi din eğitimlerini kendileri düzenlemektedir. Türkiyede sadece Alevi vatandaşlarımız ile ilgili talep ve beklentiler tartışma konusu olmaktadır ki bu yöndeki talepleri pedagojik saikle karşılayarak dikkate almak gerekir.

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir