Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 1301 kez okundu.
Yazının Tarihi :   28 Aralık 2023 - 23:56:54

Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü bir çalıştay yaptı

Büyüt
Küçült
Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü bir çalıştay yaptı

Eyüphan Kaya

Yaşı ellinin üstünde olanlar biliyor, bir zamanlar derneklere üye olmak bile sakıncalı bir vaziyetti, hele ki örgüt kavramı toplumda suç teşkil ediyordu. Emniyette Dernekler Masası adında bir şube vardı, oraya girip çıkmak cesaret isterdi, hele ki o eski Emniyete.

Son çeyrek asırda devletin muasır medeniyete ulaşma çabası bu konuda birçok değişim ve gelişime kapısını araladı, önayak oldu, olmaya da devam ediyor.

21 Aralık günü Diyarbakırda Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Daire Başkanı Adnan Zenginin  başkanlığında tam gün bir çalıştay yaptı.

İl Müdürü Abdullah Çiçek beyin bizzat telefonla aradığı, davet ettiği 150 dernekten kahir ekseriyet  katılım gösterdi.

İlk sunumlarda rutin paylaşımlar yapıldı, katılımcılar gerekli bazı konularda bilgilendirildi, öğleden sonra katılımcılara söz hakkı verilerek görüşleri alındı.

Sayın Adnan Zengin düşüncesini dile getirenleri kemali dikkatle dinledi ve görüşlerini değerlendirdi, bu samimiyeti bana umut ve huzur verdi.

Herkesin düşüncesini paylaşamam zor ama ben şu paylaşımlarda bulundum.

…..

1-81 ilde sadece projeler için derneklere yardımcı olacak birer eleman istiyoruz, derneklerin proje yapma konusunda yeterli derecede donanımlı çalışanları yoktur.

2-Dernek yöneticisi olmaya niyetlenen kimselerin 2,4, 6 kaç saat ne kadar gerekiyorsa bir kursa tabi tutulmalarında fayda var, dernek başkanı olup “ben başkanım” deme dışında bir meziyeti olmayan birçok kimseler var.

3-Bazı kimseler her nedense başkanlıktan inmedikleri gibi, dernek adına kayda değer bir faaliyet yürüttükleri de yok, buna da 2 ya 3 da üç dönem sınırlamasını getirmek lazım, ya da çok başarılıysa üye salt çoğunluğunun oylarıyla başkan olarak gösterilmesi lazım.

4-Her ilde yerel yönetimler tarafında çok amaçlı bir “Sivil Toplum” binasının olması elzemdir; Konferans salonu, kongreler için cep salon, basın açıklaması köşesi, misafir ağırlama ve dinlenme odaları müştemilatı gibi bir kompleks yapılmalıdır.

Dernekler burada etkinliklerini yapabilmeli, toplantılarını yapmalı, basın açıklamalarını yapabilmelidir.

5-Malum Sivil Toplumla İlişkiler müdürlüğüne Dernekler gibi Sendikalar ve Siyasi Partiler de bağlıdır, dolayısıyla geniş bir halk kitlesine hitap ediyor. Bu Genel Müdürlüğünün İçişleri Bakanlığında sönük kalacağına bir müstekil Bakanlığa bağlanması lazım, dolayısıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü, Göç idaresi Genel Müdürlüğü ile birlikte yeni bir mustekil bakanlığa bağlanmalıdır.

Bunun dışında bir deneyimimi de paylaşmak isterim:Bir ara  Norveçe gitmiştik orada Cami ve Kilise derneklerine üye başına aylık 20 ouro veriliyordu. Ben bunun sebebini sordum Norveçli yetkilinin cevabı çok manidar oldu: “vatandaşımız buraya gidince mutlu oluyor, huzur buluyor bu da hayatta daha verimli olmasına sebep oluyor” keşke biz de buna benzer düşüncelerle derneklere bir katkıda buluna bilseydik.

Bir ara İstanbul Gayret tepe Point otelde Uluslararası iki günlük bir sivil toplum kongresine katıldım, ben kongreyi değerlendiren bir makale yazmıştım, dernekler dairesi sayfasında yayınlan 9 makaleden biri oldu.

Şöyle bir talepte bulunmuştum: Askerlik çağına gelen her erkek ve o yaşa gelen her kadın için devlet 10 yada 20 lira dernek aidatı versin, ama sadece bir dernek için ve bu dernekler de çok yönlü çalışmalar yapsın, ayrıca dernek üyeliği de artık insanlar üzerinde bir korku oluşturmaktan çıksın.

……                                   

Bu taleplerimi benden daha fazla Daire Başkanımız Adnan Zengin madde madde değerlendirdi, olabilirliği olanları tasdik etti, olmayanları neden olamadığını anlattı.

Beni bu çalıştaya davet eden İl Müdürümüz Abdullah Çiçek beye, katılım gösteren dernek yöneticilerine ve bu çalıştayı etkin dinlemeyle verimli hale getiren Daire Başkanımız Adnan Zengin beye huzurunuzda teşekkür ederim.

Bu hayır yolculukta inşallah ilerleme kat edeceğiz.

Eyüphan Kaya

İnsan Hakları Cemiyeti Başkanı

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir