Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 1521 kez okundu.
Yazının Tarihi :   26 Aralık 2023 - 16:53:41

Yusuf Suresinin her ayeti günümüze hitap ediyor!

Büyüt
Küçült
Yusuf Suresinin her ayeti günümüze hitap ediyor!

Eyüphan Kaya

Kuran-ı kerim ibret, hikmet ve rehber bir kitaptır, fiziki ve meta fiziki konularda insanı aydınlatan ilahi mesaj içeriyor. Yeryüzünde insanlık rahat etmek istiyorsa onu okumalı, satır araları denilen ayetleri incelemeli, ondan ilham alarak dünyevi ve uhrevi hallerine bereket ve huzur kazandırmalıdır.

Yüce Allahın Ehsenul kıses(kısaların en güzeli) olarak vasıflandırdığı Yusuf suresinde bizim için nice ibretler saklıdır. Örnek alıp, amel edersek hayatımız kolaylaşır, sorunlarımızın çoğu çözülür, ömrümüzün bereketi artar diye düşünüyorum.

Bu mesajlarda bir kaçını sıralamak gerekirse;

1-Kadın da olsa kimsenin taraftar olduğu bir vakada beyanı esas olamaz, delil ve dayanak lazım, şahit lazım. Ya da Allah adına üç kere yemin lazım.

2-İnsan günah işleyebilen bir varlıktır, ama tövbe kapısı daima açıktır.

3-Peygamberler Allahın seçkin kulları olmasına rağmen her şeyi bilmezler.

4-Küfür diyarın da nice ehli vicdan kimseler vardır.

5-İyilik, hayırla muamele zamanla insanı yüceltir.

6-Sabır ve tevekkül insanı olgunlaştırır.

7-Günümüzün moderin amonlarına hayır! demek lazım.

Maddeleri bir az açalım;

*Zelihanın Hz.Yusuf için kurduğu tuzağı, defalarca yayınlamış filmden bir müfessirden daha açık gördük, fark ettik, ibretle izledik. Yüce Allah(cc) peygamberine sahip çıkmasaydı ve Kisi o bebek haliyle konuşmasaydı Hz.Yusuf yanmıştı. İşte Kıyamet günü işledikleri günahı inkar eden kimselerin aleyhine elleri ve ayakları konuşturan Allah celle ve ala Kisiyi konuşturdu ve peygamberini temize çıkardı.

İnsanlık bu kıssadan bir ders alamamış ki; “kadının beyanı esastır” şeklinde bir cehaletin peşine düşmüş, halbuki ister kadın ister erkek bir iddiada bulunursa onu ispat etmekle yükümlüdür.

Hz.Ali (ra) ne buyuruyor? “Biri gelip size dese ki filan adam benim bir gözümü çıkarmış, diğerini dinlemeden hüküm vermeyin belki o diğerinin iki gözünü çıkarmıştır”

*Hem Hz.Yusufun kardeşleri de Hz.Züleyha sıra dışı günahlar işledikleri halde tövbe edince hepsi af edildi, bizim kul ile Allah arasına girip “bu günah af edilemez!” keşlinde umutsuzluğu aşılamamıza gerek yoktur.

*Hz.Yakup(as) Allahın peygamberiydi, ama Yusufun başına gelenlerden haberi olmadı, çünkü gaybı Allah dilerse/icap ederse peygamberine, veli kullarına bildirir.

Nebilere verilen gaybi bilgiye Mucize, velilere verilen gaybi bilgiye ise Keramet denir, Mucize ve Kerameti inkar eden, ya da akılla izah eden kimseleri defterinizden çıkarın, çünkü onlardan bir nane olmaz.

*Başta Mısır kralı Akenaton  olmak üzere Hz. Yusufun tarzını tavrını dikkate alıp sonradan iman ile müşerref olan niceleri olmuş, yani Kafirleri de aynı kefede tutmamak lazım. Kafir diye nitelendirdiğimiz insanları çoğu yaşadığın ortamdan etkilendikleri için öyle yaşar giderler, ama bir hakkı hakikati fark ederlerse de düşünler, inkar edip onunla kavga etmezler.

Ne diyor Mevlana Celalettin Er-Rumu “kafire kem gözle bakma iman etmeyeceği ne malum.”

*Hz.Yusufun ihlas ile insanlara şefkatle yaklaşması onu toplum içinde sevilen bir kişi durumuna getirdi ve peygamberliğini ilan edince de kısa zamanda kabul gördü,

*Kuyuya atılan günden beri sabır ve tevekkül ikilisi sayesinde teselli bulan Hz.Yusuf gün geldi küle olarak satıldığı diyara melik düzeyinde sevilen bir aziz oldu. O halinden şikayet etmedi ve canını sıkmadı. Hangi durumda olursa olsun o hep ilahi buyruğun gereğini yaptı.

*Tanrı Amon din adamları vasıtasıyla olağan üstü anlatılıyordu ve Amaon inancının ortadan kalması sanki mümkün değilmiş gibi bir durum oluşmuştu, halbuki taşlardan yapılan heykellerin insana ne kâr, ne de zarar veremeyeceğini en basit akıl sahibi bilir, ama yüzyıllar boyu olagelen bir inanca karşı durmak da kolay değildi.

Bizim amonumuz Anıt kabirdir, Anıt kabirin Atatürk ile hiçbir alakası yoktur, vefatından 17 yıl sonra burayı tehlikeli bir akıl inşa etmiş ve devletin başını buraya getirip bağlılığını ortaya koymayı mücbir hale getirmiştir. Bu yanlış uygulamayı ortadan kaldırmak artık vacip oldu. Bu talebimi 5816 numaralı yasaya bağlayarak Atatürke hakaret durumunda değerlendirmek akıl karı olmadığı gibi, Anıtkabirin bu konumu Atatürke hakaret anlamını taşıdığını da unutmayalım.

Bir Yusuf edasıyla bu millete hizmet eden Cumuhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğanın artık bu Kemalist sistemin çarpık düzenine son vererek şu heykel cumhuriyetinden vatandaşları kurtarması lazımdır. Hz.Yusuf(as)ın yaptığı gibi halk ile selamlaşmaya ve var olan yanlışları ortadan kaldırmaya başlaması gerekir diye düşünüyorum. Bunun İçin Yusuf suresi bizim için yeter de artar.

Kalın sağlıcakla.

Eyüphan Kaya

muslumandunya.com genel yayın yönetmeni

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir