Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 501 kez okundu.
Yazının Tarihi :   24 Temmuz 2023 - 16:02:10

25 Kürt aydını 'ülke bütünlüğü esastır' dedi.

Büyüt
Küçült
25 Kürt aydını

Eyüphan Kaya

 

Ah ülkem ah!

Bu ülkede vatandaşın inanç ve kültürü ile uyuşmayan; ithal, ısmarlama, ladini bir sistem ile halk perişan duruma getirildi, yetmiyor bu yanlışta daha da diretiliyor.

Demokrasi, İnsan Hakları ve Özgürlük oyunlarına dört elle yapıştığı ladini, seküler sistem,  canımıza,  malımıza sıkıntı veriyor, çünkü bu terör belasının kaynağı da bu sistemin ta kendisidir. Fakat bu Selanik Sabaistlerinin umurunda bile değil, varsa yoksa Kemalist sistem, İslami değerlere karşı mücadele etmek, insanımızın taleplerini görmezlikten gelmek, dediğim dedik despot bu sistemi devlet ile eşleştirerek kutsalmış gibi dokunulmaz hale getirmek.

Hayatın gereği “devlet millet için vardır”, önermesini değiştirerek “millet sistem için vardır”, şekline çevirdiler.

Peki doğru olanı bu mu? Kesinlikle hayır! bir sistem eğer halka huzur kazandıramıyorsa ona çekidüzen vermek, Meclisin(Parlamentonun) birincil görevidir. Dolayısıyla Kemalist sistemi değiştirmek, yerine inanç, kültür ve tarihimizle barışık bir sistem getirmek lazım, devlet bizim ama sistem bize yabancı, başka bir ifade ile ev bizim ama evin içindeki eşya bize sıkıntı veriyor, değişmesi kaçınılmaz hale gelmiş.

Bu sorunların ele alınması elzemken Prof.Dr.Atilla Yayla Diyarbakıra teşrif edip “halkların ayırma talebi hakkı” gibi birilerine göre uçuk olan bir kavram üzerinde tartışma açtı.

 

*Farklı siyasi eğilim ve STK tamsilcilerinden oluşan 25 Kürt aydınının katıldığı bu samimi sohbet toplantısında, hiç biri ayırımcılığı savunmadı, ülke bütünlüğü içinde meselelerimizi çözmemiz gerektiği gerçeğini dile getirdiler.

 

Bu sorunu görmezlikten gelinemeyeceğini hakikati üzerinde ittifakla konuşulan bu “müzakere masasında” özetle şunlar dile geldi.

*Türk vatandaşlarımızın Kürt vatandaşlarımıza bakış açısının değişmesi lazımdır.Zihnen Kürt denildiği aman bir kesim Türk vatandaşlarımızın aklına iyi insan gelmiyor.

*Kürtler her fırsatta savunmaya girip kendini ezik hissetmemesi gerekir, bazılarının yaptığı gibi ayrı devlet, federasyon gibi hayali ve olası zor taleplerle vakit öldürmek akla ziyandır.

*Anayasada Kürtlerin varlığı kabul edilmeli, dilleri resmen tanınmalı, tedricen anadil eğitim öğretim alanında kullanılmalıdır. Kürt ve Kürdıstan kavramları üzerinde sensör kalkmalıdır.

*Kürt meselesi herhangi bir partinin siyasetine bağlı olmadığı/olamayacağı, Kürtlerin çoğunluğu Ak Parti olmak üzere bir çok partiye oy verdikleri hakikati dile getirildi.Dolayısıyla Kürt hakları konusunda iyileştirmeler yapılırken halkın genel talepleri dikkate alınmalıdır, herhangi bir parti ya da örgütü masanın diğer tarafına koyarak pazarlık konusu edilmemelidir.

*Şu Kemalist sistemle başka sorularımızın dahi çözülemediği gibi Kürt meselesi de bu sistemin parametlereriyle çözülemeyceği gerçeğine vurgu yapıldı.

…..

İnsan Hakları Cemiyeti adına katıldığım bu toplantıya verdiğim katkı şöyle oldu;

*Anne rahminden- Kabre giden bu hayat yolculuğunda karanlıktan karanlığa gidince bu süre içinde düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüğüne sahip olmamız lazım, taki kişinin fikirlerinden faydalanalım, kişi huzur ve güven içinde fikrini dile getirebilmelidir. Ayırmayı savunanlar dahi düşüncelerini endişe etmeden dile getirmeleri lazım.

*Yüce Allah kendini inkar eden kullarının haklarının korunmasını dahi güvence altına alıyor ve “dinde zorlama yoktur…” diyor.

*Bir anekdot paylaştım,

2014 yılında Ortadoğu kongresine katılmıştım, 83 kişi konuştu sadece 3 tanesi Kürtlerden bahsetti, bu bana çok tuhaf geldi, ben 7.oturumda söz istedim, bana söz hakkı verildi ve dedim ki;

“Arkadaşlar 2007 yılında Diyarbakırda uluslararası bir Kürt konferansı düzenlendi ve denildi ki; Kürtlerin devletlerinin olmayışı psikolojik bir sorundur, dolayısıyla Irak Kürdıstan’ın devletleşmesi lazımdır, Suriye ve İran Kürtleri federatif bir yapı hayatlarını kolaylaştırır,  çünkü ağırlıklı olarak bölgesel yaşıyorlar, ama Türkiye Kürtleri canı sıkılan Anadoluya gidiyor, il bazında en büyük Kürt şehri 3 MİLYON Kürt barındıran İstanbul’dur. Dolayısıyla bunları bölge kurtarmaz, anayasal düzeyde hak ve özgürlüklerini vereceksiniz ve kendilerini birinci sınıf vatandaş olarak hissedecekler.

Ayrıca ben Kimya hocasıyım, insan vücudünda bir çok madde var, biri eksik olsa insan hastalanıyor, teşhis ve tedavi ile o madde eksiği giderilince insan tekrar kendine geliyor, bu coğrafyada Kürt, Türk, Arap, Fars yaşıyor, Kürtler hasta olsa hep birlikte hasta düşeriz unutmayalım. Şeklinde konuşmuştum.

Aklın yolu birdir, siz vatandaşa hürriyet verirseniz o hakikate riayet etmesini bilir. Bu toplantıda da bu oldu. Ayrılmanın avantaj ve dezavantajlarının tartışmaya açıldığı bu toplantıda 25 katılımcıların hiç biri ayırmcığı savunmadı, ama bu fikri savunan vatandaşlarımızın da rahatlıkla fikrini dile getirmesi hakkı üzerinde duruldu.

Bu cesaretinden ve samimiyetinden dolayı Atilla Yayla hocayı tebrik ediyorum. Aydın bir akademisyen yakışan da bu olsa gerek.

 

*Gelin bu ülkenin daha iyi yönetilmesi için Kürt vatandaşlarımızın fikirlerine kulak verelim, göreceksiniz çok şey olumlu bir tarzda değişecek. Çünkü Kürtleri tabuları, putları yok, mazlum bir halk olduğu için hep başkasının hakkını savunurlar diye düşünüyorum.

 

Bu nazik sohbete ev sahipliği ve daveti için Av.Muhammed Dara Akar’a, mali destek veren Mali Müşavir Neşet Özden beye de teşekkür ediyorum.

 

Vesselam.

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir