Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu makale 921 kez okundu.
Yazının Tarihi :   26 Ekim 2023 - 10:08:21

Basına ve kamuoyuna

Büyüt
Küçült
Basına ve kamuoyuna

Eyüphan Kaya

Ä°nsan Hakları Cemiyeti: “ Kürtçe gözardı edilebilir bir dil deÄŸildir!” dedi.

İnsan Hakları Cemiyeti okullarda seçmeli dil tercih zamanı münasebetiyle Kürtçe dili hakkında önemli bir açıklama yaptı.

Basına ve kamuoyuna

Daha 50 yıl öncesine kadar, Kürtlerin ağırlıklı olarak yaşadıkları Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde medreselerde talim terbiye dili Kürtçe, Arapçaydı. Daha sonra okulların yaygınlaşmasıyla Türkçe öğrenildi, ancak Türkçe bilmeyen vatandaşlarımıza hayat zindana dönüştü; tek parti dönemi, sözde milli şef İsmet İnönünün başında olduğu CHP iktidarı sayesinde.

AK PARTİ DÖNEMİNDE YARARLI ÇALIŞMALAR OLDU

Ak Parti ile birlikte özgürlüğüne kavuÅŸan Kürtçe okullarda seçmeli diller arasına girdi, TRT KÃœRDÄ° 24 saat Kürtçe yayın yaptı/yapıyor, kimse vatandaÅŸlarımıza “neden Kürtçe konuÅŸuyorsunuz?” diyemiyor artık, ancak HDPnin sivri siyaseti ve PKKnin terörist faaliyetleri yüzünden zihniyet olarak hala Kürtçe üzerindeki baskı tam kalkmış deÄŸildir.

ARTUKLU ÜNİVERSİTESİNDE KÜRDOLOJİ BÖLÜMÜ KURULDU

Artuklu Üniversitesinin Kürdoloji bölümünde 1700 Kürt Dili ve Edebiyatı Öğretmeni yetiştirildi ki isteyen her öğrenci okullarda tercihli dil olarak bu dili rahat seçebilsin, ne yazık ki PKK de, HDP de, anların değişik adlar altındaki sözde sivil oluşumları da vatandaşlarımıza boykot talimatı verdi. Çünkü onların Kürtçe gelişsin, konuşulsun, vatandaşlarımız rahat yaşasın diye bir dertleri yok.

DEVLETİN FAYDALI ADIMLARINI HDP KÜÇÜMSEDİ, BOYKOT ETTİ

*Bu gün Devletin himayesinde TRT KÜRDİ Kürt edebiyatına müthiş bir hizmet ediyor,

*Ahmedi Xaninin Mem û Zîn kitabı Rahmetli Prof.Dr.Kadri Yıldırım tarafından tercüme edilmiÅŸ haliyle Kültür Bakanlığı tarafından vatandaÅŸlarımıza ücretsiz dağıtılıyor,

*Melayi Ciziri, Ahmedi Xani, Feqiyi Teyran üzerinde nice çalışmalar oldu, hala HDP zihniyeti dudak bükerek bunları değerlendiriyor.

*O HDP ki merhum Kadri Yıldırımın deyimiyle hala bir Kürt komisyonu dahi kurmamış.

Siyasetten bağımsız ve masumane bir tarzda Kürt dilini gündeme getirme ve geliÅŸtirme maksadıyla kurulan Herekera Zimanê Kurdî(Kürt Dil Hareketi)  HEZ KÃœRD “her okula bir Kürtçe dersi öğretmeni atansın” diye bir kampanya baÅŸlatmış.

HER İLÇEYE BİR KÜRT DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ ATANABİLİR.

Bu hayli iddialı ve külfetli, belki okullarda karşılığı olmayacak bir talep, ama her ilçeye bir öğretmen atanması olabilir, çünkü on okulda ikişer saat ders alan olsa 20 saat öğretmenin maaşı karşılayacak kadar ders çıkabilir, şayet bir öğretmen ihtiyaca cevap vermezse ara atamalarda ihtiyaca binaen tekrar atama yapılabilir.

KÜRTÇE, 168 DİL ARASINDA YAPILAN SIRALAMADA DÜNYANIN 8.SIR5ADA EN ZENGİN DİLİDİR

Bu gün milyarlarca insanların kullandığı facebookte Kürtçe dili varsa, birden fazla yayın yapan bir çok kayda değer sitelerde Kürtçenin dört lehçesiyle yayın yapılıyorsa, yapılan istatistiğe göre 168 dil arasında 8.zengin dil olarak almış bir dilden bahsediyorsak, bu dile sahip çıkmak boyun borcumuzdur.Tabi ki diğer dillere de sahip çıkmamız lazım.

TÜRK VATANDAŞLARIMIIN KÜRMANCİ/ZAZAKİ DİLLERİNİ SEÇSİNLER.

Tüm Türk vatandaşlarımdan istirhamımdır; Kurtuluş savaşında düşman cephesinde yer alan İngilterenin dilini seçmektense aynı kurtuluş savaşında sizinle omuz omuza mücadele veren Kürt kardeşlerinizin dilini çocuklarınıza tercih edin.

KÜRTLER SEVE SEVE TÜRKÇE KONUŞUYORLAR, TÜRKLER DE AYNI ŞEKİLDE KÜRÇEYİ SEVMELERİ GEREKİR, KARDEŞLİK HUKUKU BUNU GEREKTİRİYOR.

Yaklaşık olarak 25 milyon Kürt vatandaÅŸlarınızın konuÅŸtuÄŸu,  eski karanlık devlet tarafından konuÅŸtukları için dövüldüğü, diÅŸleri, kafaları kırıldığı, hatta 1982 sonrasında çıkarılan yasa ile konuÅŸmasının yasaklandığı Kürtçe diline sahip çıkın, ben ÅŸu anda bir Kürt olarak nasıl ki severek, isteyerek Türkçe konuÅŸuyor ve yazıyorsam siz de seve seve Kürtçeye ilgi gösterin, sahiplenin.

AHMED-Ä° XANÄ°DEN MANÄ°DAR BÄ°R BEYÄ°T

Amedi Xaninin Nu bahar risalesinden alıntı Kürtçe bir beyitle açıklamamı tamamlamak istiyorum; ki hayatın sırrı bu beyitte yatıyor.

“Bi dua me dibîr bînin fatha jimera buxînin”

(Dualarla bizi anın, bize Fatihalar okuyun)

İnanın bu beyit üzerinde kitap yazılabilir.

Dolayısıyla her fırsatta Kürtçeye sahip çıkmak vatandaş olarak boyun borcumuzdur diyor, Milli Eğitim Bakanlığımızı bu kampanyaya ilgi göstermesini ve gereği için çalışmasını bekliyoruz.

Basın ve kamuoyuna arz ederiz.

İnsan Hakları Cemiyeti adına

Eyüphan Kaya

BaÅŸkan

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
YAZARA AÄ°T DÄ°ÄžER YAZILAR



tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VÄ°TRÄ°NÄ°
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LÄ°G PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir