Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 17010 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   28 Ağustos 2020 - 10:39

Giresun Milli Değerlerine Sahip Çıkıyor

Büyüt
Küçült
Giresun Milli  Değerlerine Sahip

Giresun Eynesil'de milli mücadelenin simge ismi Karamürtezaoğlu Bilal Kara'nın adı  İl Genel Meclisi'nde  ilçe stadına verilmesi önerildi.

30 Ağustos Zafer Bayramı öncesi anlamlı önerge

Eynesil İl Genel Meclis Üyesi Fatih Cansız'ın girişimleri ve Ahmet Salih Bal, İbrahim Erkan, Mustafa Demirci imzaları ile  Eynesil'de milli mücadelnin simge ismi Karamürtezaoğlu Bilal Kara'nın adı İl Genel Meclisi'nde  ilçe stadına verilmesi önerildi.

Önerge sonrası  Fatih Cansız ve İl Genel Meclis Üyesi Murat Arslan'ın başkanlığını yaptığı  Giresun İl Genel Meclis araştırma komisyonu  üyeleri Eynesil'e  ziyarette bulundu. Ziyarette Karamürtezaoğlu Bilal Kara'nın yaşayan tek çocuğu Ömer Kara, torunları Mahmut Kara, Yavuz Selim Kara, diğer akrabaları ve çevreden esnafları ziyaret etti.

Karamürtezaoğlu Bilal Kara Eynesil’in köklü ailelerinden birine mensuptur. Dedeleri Çepni Türkmen boylarından olup yöreye 1700 lü yılların başında göç ederek yerleşmişlerdir. Karamürtezaoğlu Bilal Kara  Bilal 1890 yılında Eynesil de doğdu.

Mücadele Yılları

Karamürtezaoğlu Bilal Kara Eynesil'in Rus işgali sırasında kurduğu çete ile mücade etti.  İşgalci Rus kuvvetlerinin halka zulümlerinin artması üzerine,  Karamürtezaoğlu Bilal Kara ve arkadaşları harekete geçerek, 3 Rus askerine saldırıp birini öldürmüşlerdir. Bunun üzerine yerel direniş resmen başlamış olur.

O dönemin Rus komutanı Alexandır, Karamürtezaoğlu Bilal Kara ve arkadaşların peşine düşer. Deli Bilal ve arkadaşları Zıva diye bilinen yere çekilerek eyleme devam ederler. Karamürtezaoğlu Bilal Kara ve arkadaşlarının bulundukları yeri bir muhbirle tespit eden Ruslar, buraya baskın düzenler. Bu baskına hazırlıklı olan Eynesilli çeteciler, işbirlikçi ile Rus askerlerini öldürüp silahlarını aldılar.

Vur kaç taktiği ile devam eden çatışmalar, Rusya’da ki Ekim ihtilali ve iç karışıklardan dolayı geri çekilmelerine kadar sürmüştür. Ruslar geri kaçarken yine Deli Bilal ve arkadaşları Kale boynunda yaptıkları saldırı ile birçok Rus askerini öldürdüler. Böylelikle Eynesil’in Rusların işgalinden kurtuluşu 14 Şubat 1918 günü gerçekleşti.

Karamürtezaoğlu Bilal Kara bu çatışmalar içersinde sol bacağından yaralanmış ve kurşun ölene kadar bacağında kalmıştır. Kendisi 1958 yılında Eynesil Merkez de Karaciğer yetmezliğinden vefat etti.

Mücadele yıllarında Topal Osman, Hüseyin Avni Alparslan ve Trabzon mebusu Ali Şükrü Bey ile yakın dostlulukları oldu.




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir