Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 11640 kez okundu. | Kategori : AYDINDERE
Haberin Tarihi :   16 Ağustos 2012 - 04:20

Dünyanın En küçük Hidroelektik Santralini Yaptı

Büyüt
Küçült
Dünyanın En küçük Hidroelektik Santralini
Tandır köylülerinin, Giresun'un Bulancak ilçesi sınırlarındaki Hasandede Yaylasında 18 yıldır elektrik için verdikleri mücadele akıllara durgunluk veren bir icatla sonuçlandı.

 

Tandır köylülerinin, Giresun'un Bulancak ilçesi sınırlarındaki Hasandede Yaylasında 18 yıldır elektrik için verdikleri mücadele akıllara durgunluk veren bir icatla sonuçlandı.

10 yıl önce yaylalarına elektrik bağlanması için istenilen ödeneğin az olarak belirtilmesinin ardından ödeneğin geri dönmesiyle daha da içinden çıkılmaz hale gelen elektrik mücadelelerinde çalmadık kapı bırakmayan Hasandede Yaylası sakinleri, Cevat Koç (35) adlı mucidin icadıyla ışığa kavuştu.

Yakın zamana kadar, havanın kararmasıyla beraber sis ve zifiri karanlığa bürünen yayla, Cevat Koç’un 20 kiloluk elle taşınabilir düzeneğinin ardından hem aydınlandı hem de akşamları köylülerin bir araya geldiği toplu mekanlarla şenlendi.

Yıllardır yaylalarına elektrik getirmek için uğraşan Hasandede Yaylası sakinleri son olarak, düzenledikleri 500 kişilik iftar programında Cevat Koç’un hazırladığı mini hidroelektrik santralin sağladığı elektrik sayesinde bir araya gelip geç vakte kadar bir arada zaman geçirdiler.

34 ampule ışık sağlayan ve sadece iki parmak kalınlığındaki su borusundan akan suyun basıncıyla elektrik üreten sistem, yaylada; cami, sokak, market ve yakın binaların aydınlatılmasını sağlıyor.

Yaylalarındaki elektrik problemine uzun uğraşların ardından çare bulunmamasının kendisini böyle bir icad yapmaya yönelttiğini söyleyen Cevat Koç, önceleri güneş enerjisini ve rüzgar enerjisini denemiş fakat sürekliliği olmadığı için daha sonra bunlardan vazgeçmiş. Ardından, köylerine ulaşan su hattının değerlendirilebileceği fikrinden yola çıkarak çalışmalarına başlayan Koç, uzun uğraşların ardından tamamen ilkel metotlarla bir düzenek hazırlamış. İlk zamanlar kimsenin böyle bir şey yapılabileceğine ihtimal vermediğini, hatta ‘olamaz’larla ve ‘imkansız’larla insanların karşısına çıktığını söyleyen Koç, “Cihazın bütün parçaları bize ait. Cihazda tornacıdan tek  bir parça bile yok. Biz bunu tamamen amatör bir ruhla yaptık. Fakat çok güzel elektrik elde ettik.” diye konuştu.

Kullandığı metotla küçük işletmelerin elektrik gideri gibi bir sıkıntılarının da kalmayacağını söyleyen Koç, yeterli fiziksel şartların sağlanması durumunda musluk suyundan dahi elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini sözlerine ekledi.


 

HORONAGA




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir