Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 17473 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   07 Eylül 2017 - 19:10

Fındık Filiz Güvesi ile mücadelenin zamanı geldi.

Büyüt
Küçült
Fındık Filiz Güvesi ile mücadelenin zamanı

Fındıkta önemli bir zararlı olan ‘Fındık Filiz Güvesi’ ile mücadele zamanı gelmiştir. Fındık

filiz güvesi larvaları sonbaharda püs dediğimiz erkek çiçeklere, göz diplerine ve kozalaklara geçerler. İki erkek çiçeği birbirine birleştirerek gelişmesini engeller.

İlkbaharda ise henüz gelişmekte olan sürgünlere girerek kurumalarına neden olurlar. Bir larva 5 ayrı sürgünü kurutabilmektedir. Tüm fındık üretim alanlarında yaygın olan bu zararlı yer yer çok büyük oranda zarara neden olmaktadır.

Mücadeleye karar vermek için bahçeyi temsil edecek en az 10 ocağın alt, orta ve üst kısımlarında rastgele alınan 100 yaprakta 15 ve daha fazla beslenme arazı bulunması gerekmektedir.

Yaprakların alt yüzeyinde orta damarla yan damarın birleştiği noktada üçgen biçiminde beslenme arazı görüldüğünde mücadeleye başlanmalıdır. Çiftçilerimizin bu zararlıya karşı zararlının mevcut olduğu bahçelerde mutlaka ilaçlama yapmaları ve ilaçlamanın Eylül ayı sonuna kadar bitirilmesi gerekmektedir.

İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İlaçlamada atomizör kullanılıyorsa ocak başına en az 1 litre ilaçlı su atılmalıdır.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması; herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri,  bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi’ sahibi kişiler tarafından atılmalıdır.

Üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir