Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8727 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   14 Kasım 2016 - 14:08

Fındık Üreticisi Fındığı Evinde Niye Saklıyor!

Büyüt
Küçült
Fındık Üreticisi Fındığı Evinde Niye

Dünyanın en kaliteli Fındığına sahip Giresun’da Fındık üreticilerinin derdi hiç bitmiyor.

Fındık üreticisi Erdoğan Aydın, bilinci bir üretici olduğunu belirterek Fındık fiyat politikasını eleştirerek, çözüm yolları ile ilgili düşüncelerini aktardı.

Erdoğan Aydın yaptığı açıklamada;’’ Dünyanın en kaliteli Fındığına sahip Giresun’da, Giresun’un en kaliteli fındığı Görele Derekuşçulu,İnanca,Şahinyuva ve Kaledibi köylerinde yetişiyor. Bu konuda iddia edenler varsa, bir avuç fındık getirsinler araştırma merkezinde kaliteli kontrolü yapalım. Fındık üreticisi sahipsiz, şu an evimde 400-500 kilo civarında fındığım var, fiyat düştüğünden dolayı satamıyorum ve emanete de vermedim. Buralarda bu şekilde satmayan ve evinde bekleten üreticiler var. Emanete verilen fındık hepimizi perişan etti, fiyatları düşürdüler. Fındık 10 tl, ‘ye satılıyor, Fındık üzerinde oyunlar oynanıyor. Daha evvel 15 tl. olan fındık şimdi niye düştü, bir türlü çözmedik.Serbest piyasada işlem görmesinden bu yana fındık hiçbir zaman hak ettiği değeri bulmadı, üretici hep mağdur oldu, devletin pazardan elini, ayağını çekmesinden, üç beş tüccarın piyasaya egemen olmasından bizim çileli üreticimiz hep zarar etti, yüzümüz hiç gülmedi.

Ama bunun çözümü üretici olan köyler bir araya gelerek Fındık depolarını kurmak ve emanete Fındık verilmemesi gerekir. Böyle olursa tüccar üreticinin ayağına ürün almaya gider ve fiyatı da biz belirleriz. Köylülerin birlik olarak bu konuda bilinçli olması gerekir.

Gurbetten gelen hemşerilerimiz buraya gelip bahçesindeki fındığı toplayıp, piyasayı beklemeden, fiyatlar şekillenmeden ürününü hemen satıyor.  Çoğunlukla böyle olunca Fındık gerçek değerinin altında kalıyor.

Devletin taban fiyat vererek desteklemesi lazım, emanete verilen Fındık yabancılarına eline gidiyor. Bu durumda bizde ürünümüzü evimizde bekletmeyiz ve satarız. Şimdi fiyat yükselecek diye bekliyorum. Umudumuz yok ama ne yapalım, dayandığımız kadar dayanacağız’’,dedi.

Sadi Toygar



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir