Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 11296 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   02 Eylül 2016 - 18:47

Tesadüf mü öngörü mü?

Büyüt
Küçült
Tesadüf mü öngörü

     Fikret BODUR-ÖZEL HABER

AK Parti Giresun İl Teşkilatını kurucu üyelerinden ve eski Eynesil Ak Parti İlçe Başkanı Av. İbrahim Topal, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kendine ait sosyal paylaşım sitesin Facebook’da, bir daha darbe yaşanmaması için neler yapılmalı hususunda paylaştığı 8 maddelik yazının hepsinin hükümet tarafından uygulanması bir tesadüf mü yoksa öngörümü olarak algılandı.

     15 Temmuz darbe girişiminden sonra birçok kişi bir daha darbe girişimi olmaması için neler yapılacağı hususunda yazdı, çizdi, konuştu ve düşüncelerini paylaştı. Ama Av. İbrahim Topal’ın bu konulardaki paylaşımı herkesin dikkatini çekti. Başarılı bir hukukçu kimliğiyle de tanınan Av. İbrahim Topal, darbe girişimden bir hafta sonra henüz OHAL ilan edilmeden, Kanun Hükmünde Kararnameler ile düzenlemeler yapılmadan önce 23 Temmuz 2016 tarihinde bir paylaşımda bulundu.

     Av. İbrahim Topal kişisel sosyal paylaşım sitesi olan Facebookta “Bir daha darbe teşebbüsünün yaşanmaması için” başlıklı yazısından

     Ne yazdı:

     1-Askeri Liseler ve Harp Akademi Eğitimi yeniden yapılandırılmalı, yönetimleri YÖK’e bağlı sivil uzman yönetiminde olmadı. Denetimleri idari denetimde olmalı.

Ne oldu: Askeri liselerin tamamı kapatıldı. Harp Akademileri YÖK’e bağlı Milli Savunma Üniversitesine dönüştürüldü. Yönetimi ve hocaları sivil kişilere geçti. Denetimleri de YÖK’e geçti

     Ne yazdı:

     2-Genelkurmay Başkanlığına veya Alt Birimlerine mutlaka istihbari (MİT) ve idari denetim getirilmeli. Gerektiğinde devlet denetleme kurulu denetleyebilmeli.

     3-Genelkurmay başkanlığı mutlaka savunma bakanlığına bağlanmalı. Meslekte ilerleme sivil ve askeri yeteneğe göre olmalı.

     Ne oldu: Genelkurmay Başkanlığı Cumhurbaşkanına Bağlandı. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Baklanlığına bağlandı. Böylece bu kuvvet komutanlıklarına idari denetim getirildi. Bütün komuta kademesi sivil idarenin denetimine girdi.

Yüksek Askeri Şura üyelerindeki ağırlık askerden sivil iradeye geçti. Kurmaylık kaldırıldı. Böylece askeri hiyerarşide yükselmek daha kolay oldu.

     Ne Yazdı:

     4-Devletin istihbaratı tek elden toplanmalı ve her bir kurum adına istihbarat merkezinde büro oluşturulmalı.

     Ne oldu: Devletin iç istihbarat birimi olan polis istihbarat, jandarma istihbarat ve MİT  tek çatı altında birleştiriliyor ve buna da iç istihbarat denilecek. Ayrıca dış istihbarat birimi de kuruluyor. Kurumların denetimi için ayrıca çalışmalar yapılıyor.

     Ne Yazdı:

     5-İl Merkezlerindeki bütün mekanize, zırhlı ve topçu birlikleri gibi sınır savunma amaçlı birlikler sınırlara yakın konuşturulmalı.

     Ne Oldu:  Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere bütün mekanize birlikler sınır illerine kaldırılmaya başladı. Sevkiyatlar devam ediyor.

     Ne yazdı:

     6-Jandarma Kaldırılmalı veya İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetine dönüştürülmeli.

     Ne oldu: Jandarma Genel Komutanlığı Genelkurmay Başkanlığından ayrıldı ve İçişleri Bakanlığına bağlı bir kolluk kuvveti haline geldi.

     Ne yazdı:

     7-Askeri yargının tamamı kapatılmalı, sadece disiplin amaçlı inceleme birimleri oluşturulmalı.

     Ne oldu: Askeri mahkemelerin tamamı kapatıldı. Bu mahkemelerin hakim ve savcılarının tamamı tutuklandı. Askeri ve sivil mahkeme ayırımı kaldırıldı.

     Ne yazdı:

     8-Ordu eğitimi yeniden ele alınmalı; bütün marjinal akımlardan uzak, ortalama Anadolu insanının değerlerine uygun askeri anlayışa göre asker yetiştirilmelidir.

     Ne oldu: Askeri liseler kaldırılarak tek düzen asker yetiştirme dönemine son verildi. Harp Akademilerinde okumak daha cazip hale geldi. Meslek lisesi mezunlarının Harp Akademilerine girmelerinin önü açıldı.

     Bütün bu öngörülerin tek tek kanunlaşması bir tesadüf olamaz. Ancak bu öngörüye sahip olan kişinin Giresun’da Ak Parti İl Teşkilatı kuruculardan birisi olması durumu tabi ki değiştiriyor.

 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir