Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 97721 kez okundu. | Kategori : Duyurular
Haberin Tarihi :   11 Mayıs 2017 - 09:43

Sığırların Nodüler Ekzantemi Aşılama Kampanyası Devam Ediyor

Büyüt
Küçült
Sığırların Nodüler Ekzantemi Aşılama Kampanyası Devam

Bakanlığımızca uygulamaya konulan program kapsamında, ilimizde nisan ayında başlanılan "Sığırların Nodüler Ekzantemi (Yumrulu Deri Hastalığı, LSD) Aşılama Kampanyası" çalışmalarına yoğun şekilde devam edilmektedir. Mayıs sonuna kadar tamamlanması hedeflenen  kampanyada, 3 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacaktır.

LSD, tipik olarak deride; nodüller ve yumrularla karakterize viral bir hastalıktır. Sinek ve sivrisinek sokması hastalığın yayılmasında en büyük role sahiptir. Direk temasın ise yayılımda küçük rolü olduğu görülmüştür. LSD hastalığının insanlara bulaşma özelliği yoktur.

Hastalık, süt verim kaybı, derinin kalıcı zarar görmesi ve ikincil bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ölüme sebebiyet vermesi ile ciddi ekonomik kayba neden olmaktadır. Hastalığın yayılma oranı %3-85 arasında, ölüm oranı ise %1-3 ancak bazen %40'a ulaşabilmektedir. 5966 sayılı kanuna göre ihbarı mecburi ve tazminatlı hastalıklar listesinde yer almaktadır.

İlimizde 2017 yılında görülmeyen bu hastalıktan korunma yolları; aşılama, sinek-sivrisinek mücadelesi, hayvan nakillerinin kontrollü yapılması, işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon gibi tedbirlerin hassasiyetle alınmasıdır.

Yetiştiricilerimizin, aşılama için köy ve mahallelerine gelecek veteriner sağlık ekiplerine yardımcı olmaları ve cezai durumla karşılaşmamak için hayvanlarını mutlaka aşılatmaları gerekmektedir.

Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir