Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 11841 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   12 Haziran 2017 - 12:09

Eynesilli vatandaşların yayla çilesi

Büyüt
Küçült
Eynesilli vatandaşların yayla

Fikret BODUR

8.6.2017

Özel Haber

Eynesil vatandaşlarının yüzyıllardır yaylacılık yaptığı Gümüşhane Kürtün İlçesi Aksu Yaylasına gitmekte zorlanırken, yaylacılar Valilikler nezdinde sorunun bir an evvel çözüme kavuşturtmasını bekliyorlar.

Yaklaşık 300 yıldır, ata ve dedelerinin Gümüşhane- Kürtün İlçesi Aksu yaylasında yaylacılık ve hayvancılık yaptığını söyleyen Eynesil İshaklı Köyü vatandaşlarından Bahri Sofu (53), Kürtün İlçesi Beytarla Köy muhtarının kendilerine zorluk çıkardığını ve yaylacılık yapabilmeleri için köy muhtarının kendilerinden haraç istediğini iddia etti.

Bürokrasi muhtara takıldı diyen Bahri Sofu” Atalarımızın da yaylacılık yaptığı bu topraklar bize aittir ve öylede kalmalıdır” diyerek sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.

Beytarla Köy muhtarının yeni çıkan mera kanununa göre hareket etmeye çalıştığını ve çıkan mera kanunu kendilerinin de araştırdığını, kanunu geçmiş yılları bağlamadığını ifade ederek açıklamalarda bulundu.

BİZİM SORUNUMUZUN CUMHURBAŞKANI DA ÇÖZEMEZMİŞ!

Bahri Sofu “ Mera kanununda şöyle bir kanun var, kadimden doğan yani yıllardır bulunduğu bölgede yaylacılık yapanlar bu kanundan muaftır. Bunlar istediği gibi yaylasına gidip gelebilir hatta bu yaylalar bu kişilere tahsis edilir deniyor. Biz bu bölgede yüzyıllardır yaylacılık ve hayvancılık yapıyoruz. Hatta bu köyün ileri gelenleri ve 30 yıldır muhtarlık yapan kişilerde bizim burada uzun yıllardır hayvancılık yaptığımızı tasdik ediyorlar. Bu konuyu önce Eynesil İlçe Tarım Müdürlüğü sonra Giresun İl Tarım Müdürlüğüyle konuştuk ve bizim yaşadığımız örneğin bi benzerini Giresun’da gördük. Giresun İline Tokat ilinden, Samsun’un Terme ve Çarşamba ilçelerinden vatandaşların aynı bizim gibi kadim yaylacılık yaptıklarını gördük. Bu yaylalar Giresun İl tarım müdürlüğü tarafından bunlara tahsis edilmiş ve hiçbir sıkıntı yok. Biz bu olayı Gümüşhane il Tarım Müdürlüğüne ilettik ve bürokrat kesim bize geçit vermeyecek olduklarını bu kanunun Gümüşhane ilinde geçmediğini söylediler. Bu kanunun iki il arasında nasıl farklı olur diye tartıştık ve bize kabavari davrandılar. Biz bunu Vali beye de ilettik. Daha sonra bizden bulunduğumuz yaylaya ait tapu, su veya elektrik faturan varsa sorunun ortadan kalkacak olduğu söyledi. Aksu yaylasına 15 sene önce elektrik geldi ve her evin elektrik faturası var. Mera kanunun çıkmadan önce bir önceki muhtar bize kadim yaylacıdır diye imza verdi ve TEDAŞ la sözleşme yapılarak elektrik bağladık, aynı durumu Giresun İl Tarım Müdürlüğüne anlattık, Gümüşhane İl Tarım müdürlüğü faturamız olduğu halde kabul etmiyor. Her şey muhtarla alakalı ve muhtar bizden doğal olarak haraç istiyor. Beytarla Köy muhatı bize ‘ sizin burada hiçbir hakkınız yok’ diyor. Kürtün İlçesi Tarım İlçe Müdürlüğünde çalışan personellerin bizi tahkir edici sözlerde bulundular ve Cumhurbaşkanı da gelse sizin sorununuzu çözemez, siz Beytarla muhtarıyla anlaşmadığınız müddetçe, muhtarına bir şey vermediğiniz müddetçe sizin sorununu çözüme kavuşmaz diyorlar. Beytarla denilen köy 20 mi bilemedin 50 hane. Bizim atalarımız orada yaylacılık yaparken bu köy yoktu. Biz Eynesilliler olarak bu köyde yüzyıllardır Aksu, Barak ve Dikme olarak en az 400 haneyiz. Muhtar ikide bir bize jandarma göndererek bize burayı boşaltmamızı söyledi. Nereye gideceğiz yüz yıllık yaylacılık ve hayvancılık yaptığımız yeri bırakarak. Konuyu bakamlığa şikâyet ettik, bakanlık ihtilafın çözümü için Giresun İl Tarım Müdürlüğüne bir yazı gönderdi ve Giresun İl Tarım yetkimiz dışında diyerek Gümüşhane İl Tarım Müdürlüğüne aktardı. Gümüşhane İl Tarımda bize, teknik ve tahkik çalışmalar yapılmıştır, tahsis çalışmalar daha sonra diye ama sadece kağıt üzerinde ve böyle bir çalışma yok. Bana resmen muhtarın beyanına bakarım diyor, Gümüşhane İl tarım müdüründeki müdür. Sonra bize muhtar kadim yaylacı olduğunuzu belirten bir yazı versin gereğini yapalım dediler, bizde muhtara gittik, muhat bizim yüz yıllardır yaylacılık yaptığımız yer için yazı vermedi” diyerek asıl sorunun muhtardan kaynaklandığını söyledi.

 “BİZİM İNİSİYATİFİMİZ MUHATA BIRAKILAMAZ!”

Sofu açıklamasının devamında “Biz bu yaylanın bize tahsisini istiyoruz, incelenmesini ve bakılmasını istiyoruz. Bir muhatın inisiyatifine bırakılmamasını istiyoruz. Biz kendi yaylamıza, kendi işletmemize hayvanımızı götürmek istiyoruz, kiralama falan istemiyoruz. Bize faturalarımız karşılığında işletme açıldı ve bizden sonra ki hayvancılıkla uğraşan kişilere bu hakkı vermediler. Hatta bize verilen hakkı da iptal etmek için çaba harcıyorlar” diyerek işin valilikler nezdinde halledilmesini istedi.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir