Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 14460 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   13 Haziran 2017 - 12:57

Fındık Üreticilerine Dalkıran Uyarısı

Büyüt
Küçült
Fındık Üreticilerine Dalkıran

Fındıkta Dalkıran Zararlısına Karşı Kimyasal Mücadele Dönemi Gelmiştir

Dalkıranın ergin dişileri, gövde ve dallarda galeriler açarak zararlı olurlar. Genellikle sürgün dibinden 2 mm çapında yuvarlak bir delik açarak dala girmesiyle bitki özsuyu dışarı sızar ve ağaç zayıflar, sızıntılar ağaç gövdelerinde siyahımsı izler bırakır, dal zayıflar, yan dallar veya tamamı kurur. Genel olarak 2-3 cm. kalınlığındaki dalları bir galeri kurutabilir. Yoğun saldırılarda ocakları tamamen kurutabilir. Dalkıran bakımsız, zayıf ve taban suyu yüksek yerlerde kurulu bahçelerde daha fazla zarar yapmaktadır

Biyoteknik Mücadele :

Biyoteknik mücadelede ruhsatlı “Kırmızı Kanatlı Yapışkan Tuzaklar” kullanılır.  Bu tuzaklar erginlerin yoğun olarak çıkış yaptığı Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında bulaşıklığın % 70-80 olduğu bahçelerde dekara 6-8 tuzak, bulaşıklığın % 30-40 olduğu bahçelerde dekara 3-4 tuzak asılmalıdır. Tuzaklar bahçelerin sınır boylarına asılmamalıdır.

Kimyasal Mücadele:

Ergin dişilerin galeri açmalarını önlemek amacıyla yapılır. Bunun için de ergin çıkışı döneminde ilaçlama yapılmalıdır.

İlkbaharda çıkan erginlere karşı hava sıcaklığı 18- 20 ºC’ye ulaştığında ruhsatlı ilaçlardan biri ile ilaçlama yapılabilir. Başarılı bir kimyasal mücadele için ise çıkış zamanının tespit edilmesi önemlidir. Bu amaçla Kırmızı Kanatlı Yapışkan Tuzaklar monitör amaçlı kullanılarak ergin çıkış zamanı tespit edilebilir veya ilaçlama yapılacak bahçelerde yeni galeriler aranır, 30 dalda 3 yeni galeri görülürse ilaçlamaya başlanır.

Çıkış zamanı belirlendikten sonra yoğunluğunun fazla olduğu bahçelerde Chlorpyrifos+Cypermethrin 400+40 g/l etkili maddeli bitki koruma ürünüyle,Giresun ilimizde Temmuz ayı başında birinci ilaçlama; İlk ilaçlamadan 15-20 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır.Kimyasal mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünleri dalların gövdelerini kaplayacak şekilde uygulanmalıdır.

Fındık üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir