Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 25390 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   23 Şubat 2019 - 17:19

Kokulu Üzüm Fidanı Dağıtıldı

Büyüt
Küçült
Kokulu Üzüm Fidanı

 Giresun’da Yerel Çeşitlerin Gen Kaynaklarının Korunması Amacıyla                    Kokulu Üzüm Fidanı Dağıtıldı
Giresun’un yöresel çeşitlerinden olan kokulu üzümün gen kaynaklarının korunması amacıyla  çiftçilere fidan dağıtımı çalışmaları  hakkında İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın şu bilgileri vermiştir:
“İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen, Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) kapsamında; yöresel çeşitlerimizden kokulu üzümünün bölgemizde devamlılığının sağlanması ve gen kaynağının korunması amacıyla geleneksel yetiştiriciliği yapılan bölgelerimizde 1.000 (bin) adet fidan dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
Bölgemizde yapılan kokulu üzüm yetiştiriciliği, çoğunlukla fındık bahçeleri içerisinde genellikle kızılağaç gibi yüksek ağaçlara sarılı olarak düzensiz şekilde yapılmaktadır. Elde edilen üzümler taze olarak tüketimi yanında pekmez ve şıra yapımında kullanılmaktadır. Bu üzümden yapılan pekmezler ve şıralar yöresel pazarlarda oldukça rağbet görmektedir. Kokulu üzümün sağlık yönünden çeşitli faydaları da  bilimsel çalışmalarla  ortaya konulmuştur. Buna karşın son yıllarda özellikle fındık bahçelerinde bulunan asma sarılı ağaçların ve üzüm asmalarının ekonomik ömrünü tamamlaması veya kesilmesi ile yöremize özgü olan kokulu üzüm asmalarının sayısı giderek azalmaktadır.
Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalarda elde edilen suda çözülebilir kuru madde miktarı yüksek, meyveleri iri, yüksek kaliteli ve verimli üzüm fidanlarının dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Proje ile birlikte kokulu üzümün ağaçlara sarılmadan telli terbiye ve pergola sistemlerinde tekniklerine uygun olarak yetiştirilmesi konusunda eğitim verilerek daha az masraf ve emek harcanarak verimli ve kaliteli ürün elde edilmesi hedeflenmiştir.
Proje kapsamında dağıtılan fidanlar ile bölgemizde yetiştiriciliği giderek azalmakta olan yerel çeşitlerimizden kokulu üzümün gen kaynaklarının korunması sağlanacaktır. Yöresel pazarlarda rağbet gören kokulu üzümden elde edilen pekmez ve şıra üretimi artırılarak, Giresunlu çiftçilerimizin gelir kaynakları çeşitlendirilecektir.”



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir