Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8123 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   07 Nisan 2017 - 22:40

Öztürk Vatandaşlara Neden evet demeleri gerektiğini anlattı

Büyüt
Küçült
Öztürk Vatandaşlara Neden evet demeleri gerektiğini

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, 16 Nisan referandum çalışmaları kapsamında ziyaret ettiği Piraziz’de vatandaşlarla bir araya gelerek neden ‘evet’ demeleri gerektiğini anlattı.

Vatandaşlara yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlatan Milletvekili Öztürk;’’ Yeni sistemle yapılan şey yönetimde çift başlılığın kaldırılması. Mevcut sistemdeki dengesizliğin giderilmesi, tek elden hızlı ve etkili bir yönetim modeli oluşturulması, Cumhurbaşkanına denetim ve cezai sorumluluk getirilmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi. İşin özeti bu.’’diye konuştu.

Kanun yapımında Meclis iradesinin hâkim olacağına dikkat çeken Öztürk;’’ Yasamayla yürütme gerçek anlamda ayrılıyor, Meclis yasama işlevine odaklanıyor. Cumhurbaşkanının Meclise kanun sunma yetkisi bütçe kanunuyla sınırlandırılıyor. Yasa teklifleri milletvekilleri tarafından verilecek, Meclis aynı zamanda seçilmiş Cumhurbaşkanı’nı ve kabinesini denetleyecek. Meclisin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri hükümsüz hale gelecek. Milletvekili, kendi seçmeniyle sürekli temas halinde olduğu için, halkın beklentileri kanunlara daha fazla yansıyacak. Yeni sistemle birlikte Meclis güçlenecek, milletvekilleri güçlenecek.’’diye konuştu.

Cumhurbaşkanı’na Siyasi Sorumluluk Doğuyor

Halk Oylamasında kabul oyu çıkması halinde Cumhurbaşkanı’na siyasi sorumluluk doğduğuna dikkat çeken Öztürk;’’ Halk Oylamasında kabul oyu çıkması halinde, bu değişiklik paketindeki kimi hükümler ilk seçimlerin yapıldığı tarihte, kimileri ise seçim takviminin başladığı tarihte yürürlüğe giriyor. Cumhurbaşkanının, Anayasa değişikliği Resmi Gazete’de yayınlanır yayınlanmaz partili olmasının önündeki engel kalkıyor. HSK devreye giriyor ve yargıda birlik sağlanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Milletvekili Genel Seçimlerinin birlikte yapılacağı 3 Kasım 2019 tarihine kadar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş süreci tamamlanıyor. Yeni anayasal ve yasal düzenlemeler 2019 seçimleriyle beraber tümden yürürlüğe girmiş oluyor.’’dedi.

Öztürk, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:’’ Milletin doğrudan Cumhurbaşkanı’nı seçmesi ile birlikte Cumhurbaşkanı’nın siyasi sorumluluğu doğuyor. Partili Cumhurbaşkanlığı ile siyaset daha samimi ve reel bir zemine kavuşmuş oluyor. Parti kurulları ve kanalları Cumhurbaşkanlığı makamının halkla iletişimini ve ortak akıl ile politika oluşturmasını kolaylaştırıyor. Cumhurbaşkanı’nın partili olması seçildikten sonra bütün milletin Cumhurbaşkanı olmasına engel değildir. Bugünkü Başbakan ve Bakanlar gibi. Başbakanlar partili oluyorsa, Cumhurbaşkanları da olur. Mevcut sistemde hükümetin başı Başbakan. Partili olmasında sorun yok. Yeni sistemde hükümetin başı Cumhurbaşkanı olacak. Bugün de seçilip gelen Başbakan hiç oy vermediğin, sevmediğin bir partiden olabiliyor. Demokrasinin özü budur. Rekabet ve mücadeledir. Halkın gönlüne girip seçilebilmek, seçimden birinci çıkabilmektir.’’



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir