''Belediyeye Soruyorum: Burnumuza Mandal mı Takalım?''
Giresun Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Şube Başkanı Recep YAĞCI bir basın bildirisi yayınlayarak, güzel kentimiz Giresun’da yaşanan hava kirliliğinin ulaştığı vahim durumu kastedip ''Belediyeye soruyorum: -Dışarıya çıkabilmek için Burnumuza Mandal mı takalım, yoksa gaz maskesi mi kullanalım?'' dedi.
ÖĞ-DER Şube Başkanı YAĞCI, başta belediye olmak üzere muhataplarından cevap vermelerini bekliyor ve hava kirliliği konusunda şu soruları yöneltiyorum;
- Giresun Belediyesinin Çevre, çevrecilik, çevre kirliliği ve hava kirliliği ile mücadele gibi bir görevi var mıdır?
- Giresun Belediyesinin, çevreyi güzelleştirmeye ve hava kirliliğini önlemeye dönük çalışmalar yapan müstakil bir alt birimi mevcut mudur?
- Çevre ile ilgili ciddi çalışmalar yapan bir alt birim yoksa neden yok, varsa bu birim hava kirliliğini önlemek adına ne gibi çalışmalar yapmıştır?
- Şehrin giriş çıkışlarında, şehre kalitesiz ve kaçak kömür ve fueloil girişini önlemeye yönelik denetim yapılmakta mıdır?
- Katı yakıt kullanan ve filtresi olmadığı için bütün kirli dumanı havaya salan kamu kurumları, siteler ve özel konutlar denetlenmekte midir?
- Bu güne kadar, kurallara uymayan, filtre kullanmayan ve dumanı havaya salıp şehri yaşanmaz hale getirenlere hangi cezai işlemler uygulanmıştır?
- Şayet belediye üzerine düşen çalışmaları, denetim ve kontrolleri yaptı ise, akşam saat 17.00 den sonra şehrin üzerine çöken kara kabus (kirli hava) neyin nesi?
- 17.00 – 05.00 saatleri arasında, şehrin Erikliman Köyü ile Keşap tüneli arasında kalan bölümünde rahat nefes alarak 10 dakikadan fazla dışarıda dolaşabilen vatandaş var mı?
- Son günlerde hastanelere astım, bronşit, nefes darlığı, kalp sıkışması vb. şikayetlerle müracaat eden hasta sayısında artış var mı yok mu?
- İlimize yapılması planlanan havaalanına böyle pis ve kirli bir havada, en uzman pilot uçakla rahat iniş yapabilir mi?
“Vatandaşın Sağlığını Kim Koruyacak”?”
ÖĞ-DER Şube Başkanı YAĞCI, Uzmanlar; “hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere hayvan sağlığı ve bitkiler üzerinde olumsuz etkileri vardır. Hava kirliliğinin etkileri zaman içerisinde; zehirlenme, kansere neden olma, doğum bozuklukları, gözlerin tahriş olması, solunum sistemi rahatsızlıkları, bronşit ve virüs enfeksiyonlarına hassasiyetin artması, kalp hastalıklarına zemin hazırlaması, kronik astımın şiddetlenmesi şeklinde görülebilir” diyorlar. Peki, Giresun’da yaşayan vatandaşın sağlığını kim koruyacak? diye sordu.
ÖĞ-DER Şube Başkanı YAĞCI, “başta konuya duyarlı olduğunu bildiğimiz valimiz olmak üzere, belediye, çevre ve şehircilik il müdürlüğü, sağlık müdürlüğü yetkililerini, konu ile ilgilenen sivil toplum kuruluşlarını ve vatandaşları sorunun çözümüne katkı sunmaya davet ediyorum” dedi.