Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 21853 kez okundu. | Kategori : TANITIM
Haberin Tarihi :   14 Eylül 2017 - 00:30

Güneş Enerjisi Sistemleri Doğru Kullanımı Faydalıdır

Büyüt
Küçült
Güneş Enerjisi Sistemleri Doğru Kullanımı

Enerji üretimi çeşitli yöntemler içinde gerçekleşir. Ancak küresel ısınmanın artış göstermesi insanları yenilebilir enerji kaynaklarından enerji üretmeye sevk etmiştir. Bu yöntem 2018 ‘e aylar kala ilgi odağı olmaya devam ediyor. Güneş enerjisi sistemleri günümüzde yeni inşa edilen binalara kolaylıkla monte edilmektedir. İnşaat firmaları teşvik paketlerinden faydalanmak için ev, ticari bina, fabrika, okul vb inşaat sahalarında güneş enerjisi kurulumunu gerçekleştirmektedir. Sıcak gazlardan oluşan güneş doğru kullanıldığında yararlı kazanımlar verir.

Güneşten gelen enerjinin yıllık ortalama değeri 1367 W/m2 (11745 kcal/h.m2)dir . Yani biz insanların ihtiyacı olan enerji ihtiyacının 20.000 katıdır. Sonuç olarak doğru kullanıldığında diğer enerji kaynaklarına gerek duyulmadan insanların ihtiyaçlarını karşılayacağını görüyoruz.

Kullanım Alanları

Güneş enerjisi sistemleri ısıtma, soğutma ve elektrik enerji üretiminde faydalanılan yenilebilir bir enerji kaynağıdır. Soğutma için kullanılan güneş enerjisi pahalı olmasına karşılık kendisinse uygulama alanı bulmuştur. Yaygın olarak kullanımı sıcak su üretimi ve elektrik enerjisi üretimdir. Güneş enerjisi ile ısıtma sistemi aktif ve pasif ısıtma olmak üzere ikiye ayrılır. Pasif ısıtma sistemleri evlerde kullanılır. Bu sistem ısının güneşten depolanarak dağılmasıyla oluşur. Pasif konutlar yalıtım kurallarına uyum sağlayan yeni binalardan %80 az enerji tüketir. Pasif konutlar özelik olarak doğal havalandırma, yapı bedeninde ısı depolama, yalıtım ve gün ışığı ile güneş kontrolünden oluşur.

Güneş Kolektörü için Kullanılan Araçlar

Güneş enerjisi sistemleri depolanırken kendine özgü amaç ile hareket eder. Güneş enerjisinden gündüz yararlanmak ve depolama işlevini gerçekleştirmek için gece depolanan ısı ısıtmada kullanılır. Depolama için kullanılan malzemeler su duvarları, kayaçlar ve duvarların kendisidir. Güneş enerjisi ile evlerde aktif ısıtma sistemleri evlerde sıcak su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Bunun için güneş kolektörleri bu sisteme eşlik eder. Tabii dolaşım sistemleri, pompalı sistemler, açık sistemler ve kapalı sistemler gibi dört ana grup ile eşlik eder. Standart düzleme sahip bir güneş kolektörü sistemi için kullanılan araçlar; kolektörler, boylerler, pompalar, üç yollu vanalar ve sensorlardan oluşur.

Fotovoltaik Sistem Nedir

Güneş enerjisi sistemleri ile elektrik üretimi çeşitli metotlarla yapılır. Bunlar arasında ilk sırada fotovoltaik sistem bulunur. Bina yüzeyleri, çatılar, teraslar, gölge almayan tüm alanlara fotovoltaik sistem kurulumu gerçekleştirilebilinir. Fotovoltaik sistem güneş enerjini doğrudan elektrik enerjisine çevirerek bizlerin kullanımına sunar. Fotovoltaik piller ise güneş enerjisini pilin özelliğine göre %5 ile 20 arasında elektrik enerjisine çevirir. Güneş pilleri silisyum yarı iletken özelliğe sahiptir. Silisyum ekonomik fiyat uygunluğu ile dikkat çeker. Monokristal, semisristal, polikristal, amorf ve ince film güneş piller silisyum içeriklidirler.

Güneş pil sistemleri iki başlıktan oluşur. Şebeke bağlantılı ve bağımsız güneş pil sistemleridir. Yoğun üretilen elektrik enerjisi elektrik şebekesine satılır ve gerek duyuluğunda şebekeden tekrar satın alınır. Bağımsız sistemlerde ise güneşin yetersiz bulunduğu durumlarda akü devreye girer ve enerji depolar. Şarj ve deşarj durumunda akünün zarar görmemesi için regülatör kullanılır.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir