Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 21337 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   07 Aralık 2017 - 12:59

17.061 Dekar Alanda 18 Bal Ormanı Kuruldu…

Büyüt
Küçült
17.061 Dekar Alanda 18 Bal Ormanı

·     GİRESUN, ORDU VE SİVAS’IN KOYULHİSAR İLÇESİNDEKİ BAL ORMANLARI ARICILARIN UĞRAK YERİ OLDU…

·     BU BÖLGELERİN BAL ÜRETİMİNDE SÖZ SAHİBİ OLMASI İÇİN 17.061 DEKAR ALANDA 18 BAL ORMANI KURULDU…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu eylem planı ile Türkiye’yi bal ormanlarıyla donatıyor. Bal Ormanları Eylem Planı çerçevesinde Giresun, Ordu ve Sivas’ın Koyulhisar İlçesinde 17.061 dekar alanda 18 adet bal ormanı tesis edildi. Arıcıların uğrak yeri olan bu bal ormanları ile söz konusu bölgelerin bal üretiminde söz sahibi olması hedefleniyor.

Ülkemizin bal üretim miktarını, kovan başına düşen bal verimini artırmak ve arıcılık sektörünü desteklemek maksadıyla Bal Ormanları Projesi’ni hayata geçiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2008’den beri ülkenin her köşesinde bal ormanları tesis ediyor. Bu çerçevede Giresun Orman Bölge Müdürlüğü’nün görev alanına giren Giresun’da Tekkeköy, Andırlı Deresi, Doludere, Yazılar, Küçükdere, Akköy, Haçdağı, Ayıtlıdüz ve Aytepesi isimleriyle 11.666 dekar sahada 9 bal ormanı kuruldu. Ayrıca Ordu’da Kuzköy, Dibektaşı, Ulubey-Gölköy, Gürgentepe, Gürpınar ve Sarıçiçek isimleriyle 3.477 dekar sahada 6 bal ormanı, Sivas Koyulhisar’da ise Aydınlar, Ardıçalan ve Taşçılar isimleriyle 1.920 dekar sahada 3 bal ormanı tesis edildi.

Kurulan Bal Ormanları 11.020 Kovana Ev Sahipliği Yapabilecek Kapasiteye Sahip

Bu bölgelerde toplam 17.061 dekarlık alanda kurulan 18 adet bal ormanı, 11.020 kovana ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip bulunuyor. Bu bal ormanlarında yoğunlukla bulunan mor çalı çileği, orman gülü taflan, ıhlamur, böğürtlen, kestane, alıç, ahlat, kuşburnu, yalancı akasya, kekik, dadırak, dağ çileği, barut ağacı, dağ armudu, kuş üvezi, mürver, su pençesi, akçaağaç, yabani erik, yabani elma, kızılcık gibi yüzlerce çeşit bitkiden arılar bal yapabiliyor. Bal ormanlarındaki bitki çeşitliliği sebebiyle de arıcılar bu alanlara büyük ilgi gösteriyor.

“Bal Ormanları İçin Özel Düzenleme Yaptık”

Ormanlarda tamamen organik bal üretmek maksadıyla bal ormanları kurduklarını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu çok önemli, arıcılar bilir. Eskiden arıcılar ormana sokulmuyordu. 2007 yılında bana arıcılar geldi. Dediler ki, "ormanlara biz giremiyoruz" nasıl giremiyorsunuz deyince, meğer ormanlara hayvanlar giremez diye bir kanun varmış. Neticede arı da bir hayvan ve bu sebeple ormanlara arıları sokmuyorlarmış, ben de güldüm. Arılar orman için faydalı. Bu sebeple 16 sayfalık genelge ile bal ormanları kurulması talimatını verdik. Hatta bal ormanları için özel bir düzenleme yaptık. Bu Türkiye için çok faydalı oldu.” dedi.

“Bal Üretiminde Dünyada 2. Sıraya Yükseldik”

Arıcılığa ve bal üretimine verilen destekler sayesinde ülkemizin bal üretiminde Dünya’da 6’ncı sıradan 2’nci sıraya yükseldiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Uygulamaya koyduğumuz Bal Ormanları Projesi ile her ilimizde bal ormanları kuruyoruz. Bu çalışmalarımızın karşılığını ise üretim artışlarıyla alıyoruz” diye konuştu.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir