Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 21691 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   16 Haziran 2019 - 09:48

Alınca’da Örnek Bahçe Oluşturuldu

Büyüt
Küçült
Alınca’da Örnek Bahçe
Fındıkta Verim Ve Kaliteyi Arttırmak İçin Alınca’da Örnek Bahçe Oluşturuldu

Sayın Valimiz Harun Sarıfakıoğulları, 13 Haziran Perşembe günü "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi" kapsamında ilimiz merkez Alınca Köyü’nde oluşturulan örnek bahçede incelemelerde bulundu.

Bahçeyi basın mensuplarıyla birlikte gezen Vali Sarıfakıoğulları, proje kapsamında oluşturulan örnek bahçe uygulamasıyla, her köyde tespit edilen bir bahçede fındık üretiminde verimliliği arttırmanın amaçlandığını söyledi.

Vali Sarıfakıoğulları, “Hepinizin bildiği gibi 13.8 dönüme düşmüş olan ortalama bir arazi büyüklüğümüz var. Bu da verimliliği olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yanı sıra bizzat verimliliği doğrudan etkileyen gerek budama, gerek ilaçlama, gerek gübreleme, gerek gençleştirme çalışmaları da maalesef geleneksel yöntemlerle yapıldığı için çokta verimli sonuçlar alınamamaktaydı. Fakat biz bunu her köyde bir örnek bahçe uygulaması yapmak suretiyle bizzat çiftçilerimiz ile bir araya gelerek ve bütün çiftçilerimizin bizzat uygulamayı yerinde görmesiyle gerçekleştirdik. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müzden almış olduğumuz bilgiler neticesinde verimliliğin 5 katına çıktığını tespit ettik. Daha önce dekara yaklaşık 50 kilogram olan verimlilik, bu çalışmalarımız neticesinde yaklaşık 250 kilograma kadar çıkacak diye düşünüyoruz. Çok şükür bahçemizdeki verimlilikte onu gösteriyor. Biz her köyde örnek bahçelerimizi ilan etmek suretiyle duyurduk ve burada görüyorum ki bütün çiftçilerimizde bu sabah bu uygulamaya katılmış durumdalar. Üretimde kaliteyi artırmak kadar katma değerli ürünler de bizler için önemli. Çünkü fındığın kullanım oranını arttırdığımız sürece değerini ve fiyatını da arttırmış olacağız. Bu noktada Fındık Araştırma Enstitümüzde başarılı çalışmalara imza atıyor. Örneğin en son yaptığı çalışma cips üretimi noktasında oldu. Bunu büyük firmalarla da görüşeceğiz bu konuda ‘Fındık Cipsi’ üretilmesi noktasında temas halinde olacağız. Bu şekilde besleyici değeri yüksek olan bir ürünle çocuklarımızı kavuşturacağız hem de katma değeri yüksek ürünler dolayısıyla çiftçimizin gelir seviyesini arttırmış olacağız. Bunun yanında fındıkta yeni türlerin geliştirilmesi noktasında çalışmalarımız var. Bunu da çiftçilerimiz ile sıklıkla paylaşarak yeni türlerin dikimini teşvik ediyoruz” diye konuştu.

Örnek bahçenin sahibi Şeref Kına da daha önce dönüm başına 50 kilo ile 60 kilo arasında fındık topladığını belirterek, bu uygulamayla şimdi dönüm başına 200 kilonun üzerinde hasat gözlemlendiğini söyledi. Fındıkta görülen küf hastalığının yeni uygulamayla birlikte tamamen yok olduğunu, bahçesindeki fındıklarda bir tane bile küf olmadığını belirten Kına, “Ürünün kalitesi, gelişmesi olarak ta çok büyük bir fark var. Bazı çotanaklar çok zayıf kalıyor ama buradaki ilaçlama ile beraber çok çok kaliteli gözüküyor ve fındık içini doldurmaya başlamış artık. İnşallah topladığımızda daha da iyi kalitesini göreceğiz. Uygulama kapsamında öncelikle budamayı,  dip temizliği, nasıl ilaçlanacağını, gübre uygulamalarını hepsini tek tek gösterdiler bizde elimizden geldiği kadar uyguladık. Ben kendi diğer bahçeme de aynı şekilde uyguladım” dedi.

Sayın Valimiz himayesinde başlatılan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi" kapsamında yaşlı ve verimliliği düşük bahçelerde sadece uygun kültürel uygulamaları ile gübrelemeyi, hastalık ve zararlılarla mücadele tekniğine uygun olarak gerçekleştirerek verim ve kalitede artış amaçlanıyor.

Bölgemizde ortalama fındık verimi 80 kg/dekar olarak gerçekleşmek olup, bu proje sonucunda verimliliğin150- 200 kg/dekar olarak gerçekleşmesi hedefleniyor.

Giresun genelinde faaliyet gösteren 58 Tarım Danışmanı ve İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli teknik elemanlar tarafından 119 ayrı lokasyonda toplam 238 dekar alanda proje çalışmaları yürütülüyor. Bu amaçla öncelikle dal seyreltme ve budaması gerçekleştirilirken, toprak reaksiyonunu dengelemek ve organik madde miktarını arttırmak için kireç ve hayvan gübresi uygulaması toprağa karıştırılarak yapıldı. Şubat ayı sonunda Ocak başına 1 kg kompoze gübre uygulanarak fındık bitkisinin ihtiyacı olan besin elementlerinin dengeli olarak toprağa verilmesi-karıştırılması sağlandı. Nisan ayı sonunda Fındıkta Külleme Hastalığına karşı koruyucu olması adına Kükürt 800 WG BKÜ uygulaması gerçekleştirilirken,  Mayıs ayı başında fındık bahçelerinde bulunan fındığın besin maddelerine ortak olan yabancı otlara özellikle ısırgana karşı tohumlanma döneminden önce biçmek suretiyle kültürel mücadele yapıldı.

Mayıs ayının ikinci haftasında yapılan sürvey çalışmaları sonucuna göre Fındık Kurdu mücadelesine karar verildi ve Fındıkta Külleme Hastalığına karşı ikinci ilaçlama da bu döneme denk geldiğinden her iki mücadele için insektisit-fungusit karışımı ve iz elementli yaprak gübresi de karıştırılarak uygulandı. 

Mayıs ayı sonunda ise eksik olan azot ihtiyacını karşılamak amacıyla ocak başına 500 gr CAN%26 gübresi uygulaması yapıldı.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir