Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 26346 kez okundu. | Kategori : GİRESUN
Haberin Tarihi :   29 Aralık 2016 - 11:33

AGD Giresun Mekke’nin Fethi Kutluyor

Büyüt
Küçült
AGD Giresun Mekke’nin Fethi
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Giresun Şubesi Mekke’nin Fethi’nin 1386. Yılını kutlamaya hazırlanıyor. Anadolu Gençlik Derneği öncülüğünde geleneksel olarak düzenlenen fetih kutlamaları bu yıl da ülke genelinde birçok il ve ilçe merkezinde yapılacak.

AGD Giresun Şubesi Başkanı Murat Yüksel Mekke’nin Fethi kutlamaları ile ilgili yapmış olduğu basın açıklamasında; “Bilindiği gibi yeryüzünün ilk binası Kâbe’nin bulunduğu şehir olan Mekke İslam Ordularınca 1 Ocak 630 tarihinde fethedilmiştir. Her yıl yapmış olduğumuzprogramlarla Mekke’nin Fethi’nikutluyoruz. AGD olarak 81 şubemizde yaklaşık 600 kadar noktada bu kutlamalar yapılacak. Biz de Giresun Şubesi olarak il ve iki ilçe merkezinde bu kutlamaları yapacağız” dedi.

Murat Yüksel açıklamasında “Mekke yeryüzündeki ilk şehirdir. İlk insan ve ilk peygamber olan Hazreti Âdem (as)’ıntevhid inancının bir sembolü olarak, insanın yeryüzündeki sınanma serüveninin bir nişanı olarak inşa ettiği ilk bina yani Kâbe bu şehirdedir. Âlemlere rahmet olarak gönderilmiş son peygamber Hazreti Muhammed bu şehirde doğmuştur. Kur’an-ı Kerim’in ilk çağrısı bu şehrin sokaklarında yankı bulmuştur. Yeniden vücut bulan tevhid inancının ilk şehitleri bu şehirden çıkmıştır. Tebliğin 13 yıl süren çileli günleri bu şehirde yaşanmıştır. Habeşistan’a yapılan hicret de, Medine’ye yapılan hicret de bu şehirde yaşanılan sıkıntılı sürecin sonunda olmuştur.” diyerek Mekke şehrinin insanlık ve İslam tarihindeki önemine değindi.

 

O dönemde Mekke’nin Müslümanlara işkencenin, boykotun, ambargonun, zulmün her türlüsünün yapıldığı yaşanılmaz bir şehir haline geldiğini hatırlatan Başkan Yüksel konuşmasına şöyle devam etti:İslam Ordusu şehri en güzel şekilde teslim aldığında Efendimiz (sas) Kâbe kapısında durarak Mekkelilere şöyle seslenmiştir: “Allah’tan başka ilah yoktur. O tektir ve ortağı yoktur. Allah vaadinde durdu ve kuluna zafer verdi. Yalnız başına bütün hizipleri mağlup etti. Ey Kureyşliler! Allah sizden cahiliye gururunu kaldırdı. Atalara tazim ve yüceltme alışkanlığını giderdi. Bütün insanlar Âdem’dendir, Adem ise topraktandır.” Daha sonra Efendimiz (sas) Mekkeli topluluğa seslenerek “Kureyşliler! Size ne yapacağımı tahmin ediyorsunuz? “ diye sormuş, onlar da “Hayır bekleriz. Sen kerim bir kardeş, kerim bir kardeş oğlusun” demişlerdir. Efendimiz (sav)’in buyruğu ise “Gidiniz hepiniz özgürsünüz” olmuştur.”

Günümüz Müslümanlarının bu büyük fetihten çıkaracağı bazı dersler olduğunu belirten Yüksel ““Allah’ın Resulü kan dökülmeden fethin gerçekleştirilmesi için özel çaba sarf etti. Fetihten sonra bütün Mekkeliler affedildi. Hiçbir şekilde yağmalama olmadı ve evlerine sığınanlara dokunulmadı. Bu sayede maddi fetih yanında aynı zamanda Mekke’de manevi fetih de gerçekleşmiş oldu” dedi.

Fethin, bir beldenin ve o beldede yaşayan insanların dimağlarının İslam’a açılması, sonradan olma ilahlara reddiye, insanların hak ve özgürlüklerini gasp eden zulüm düzeninden adil bir düzene geçen yolun açılması olduğunu vurgulayan Yüksel “Fetih işgal değildir. Fetih bir ırkın diğer ırkı tarumar etmesi değildir, bir bölgenin halkının diğer bölge halkını sömürmesi değildir, insanların inanç ve düşüncülerini zorla değiştirme değildir. Enerji kaynaklarını, yer altı yer üstü zenginliklerin ele geçirmek için savaşanlar, insanları imha etmek için savaşanlar bunu anlayamaz” diye konuştu.

“Biz Anadolu Gençlik Derneği mensupları olarak bu coğrafyanın harcının İslam olduğuna, bu toprakları bize yurt yapan anlayışın fetih ruhu olduğuna inanıyoruz. İnsanımızı kültür emperyalizminin yanında değil fetih ruhunun yanında durmaya çağıyoruz” diyen AGD Giresun Şube Başkanı Murat Yüksel,Giresun, Bulancak ve Görele’deki “Mekke’nin Fethi” kutlamasına tüm halkımızı davet etti.

GİRESUN MERKEZ: 19 Eylül Kapalı Spor Salonu

Tarih: 31.12.2016 Cumartesi

Saat: 19:19

Giresun-Merkez’deki Programın içeriği şu şekilde;

Hasan Sağlam – İl Vaizi

Hafız ve Kariilerden –Kur’an-ı Kerim Tilaveti

Muhammed Hüseyin – Afganistanlı Hafız

Yunus Emre Kelleci – Kur’an Okuma Giresun İl Birincisi

Halit Nuri Kılıç – Çocuk hafız

Ezgiler / İlahiler : Salih Aydın – Muhammed Aydın

Sinevizyon Gösterisi –

Spor Gösterisi - Ercan Çağlayan ve Ekibi

Mehteran Gösterisi

 

GÖRELE: Görele Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi

Hatip: Ethem Aydın – Din-Bir-Der Giresun Şube Başkanı

Tarih: 30.12.2016 Cuma

Saat: 19:30

BULANCAK: İlçe Halk Kütüphanesi (75. Yıl Tiyatro Salonu)

Hatip: Yrd. Doç. Talip Ayar –Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü öğretim üyesi

Tarih: 30.12.2016 Cuma

Saat: 19:00

 

Kaydet

Kaydet



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir