Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 15370 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   24 Mart 2018 - 12:39

Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele Zamanı Yaklaşmaktadır

Büyüt
Küçült
Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele Zamanı


Bölgemizde ilk olarak 2013 yılından beri görülmeye başlanan Fındıkta Külleme Hastalığının tüm fındık üretim alanlarında ekonomik anlamda zarara neden olduğu görülmüştür.Külleme hastalığıyla mücadele zamanının yaklaşması nedeniyle üreticilerimizin bilgilendirilmesinde fayda görülmüştür:
Hastalığın ilk enfeksiyonunu başlatabilmesi için yağış ve miktarı büyük önem taşımaktadır. Hastalık etmenleri Mart sonu Nisan ayı içerisinde bulaşmaya başlayarak artan nem ile birlikte çoğalmakta, rüzgarlarla birlikte tüm fındık alanlarına yayılmaktadır. Hastalık ilkbaharda gelişme sezonunun nispeten erken döneminde ortaya çıkmakta; yapraklar, genç sürgünler ve yeni oluşan çotanakların zuruflarında zarar yapmaktadır.
Yapraklardaki belirtiler yaprağın her iki yüzeyinde de oluşabilir. Hastalık yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda yaprak üst kısmında renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde bir belirti oluşur. Zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar. Hastalanan yapraklarda kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm söz konusudur. Genç sürgünlerde ve çotanaklarda zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme gözlenir. Genç sürgünlerde ve çotanaklarda özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar gözlenir.Bu şekilde hastalık hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur.
Fındık içinin gelişim devresinde besin maddelerinin üretildiği yapraklarda, fotosentezin azalması ve yaprakların gelişimlerini tamamlayamadan erkenden dökülmeleri, fındık veriminde önemli kayıplara yol açabilir. Hastalığın yoğun olduğu bahçelerde fındık, içini yeterince dolduramaz veya fındık içinin ağırlığı azalır. Hastalığın sürgün gelişimine olumsuz etkisi neticesinde sürgün boyları kısa kalmakta, buna paralel olarak sürgündeki göz sayısı azalmakta buda 1 yıl sonraki fındık verimine ve sürgün gelişimine olumsuz etki etmektedir.
Hastalığın mücadelesinde kültürel önlemler yanında ilaçlı mücadele de gerekli olmaktadır. Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde mutlaka çotanak bağlama döneminde (Nisan ayı ortasından itibaren) tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünleri (BKÜ) ile koruyucu ilaçlama yapılır. Hastalık belirtileri görülmeye devam ettiğinde tavsiye edilen tedavi edici BKÜ ile  ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır.
Uygulamada kalıntı riski göz önüne alınarak ilaçlı mücadelenin hasattan 1 ay öncesine kadar tamamlanması gerekmektedir. İlaçlama yapılırken ilacın dozuna, karıştırılmasına ve ilaçlamada kullanılacak aletin kalibrasyonuna dikkat edilmedir. İlaçlama yapılırken ağaçlar dipten başlanarak yıkama şeklinde ilaç atılmalıdır.
Bölgemizde fındıkta önemli zarara neden olan bu hastalığa karşı mutlaka mücadele yapılmadır. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerimiz; Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze ve   İlçe  Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir