Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 11303 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   22 Eylül 2017 - 20:17

Hacı Abdullah Halife için anma töreni düzenlenecek.

Büyüt
Küçült
Hacı Abdullah Halife için anma töreni
Yağlıdere ilçesinde Hacı Abdullah Halife için anma töreni düzenlenecek. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Müslümanlığın yaygınlaşmasında büyük rol oynadığı bilinen ve Yavuz Sultan Selim'in hocası olduğu belirtilen Hacı Abdullah (Sarı Halife) Halife için vatandaşlar bir araya gelecek.
Yağlıdere ilçesine bağlı Tekke ve Tuğlacık köylerinde cumartesi günü 19.'si düzenlenecek Hacı Abdullah Halife Anma Programı'na yoğun ilgi gösterilmesi bekleniyor.
Tekke Köyü Derneği Başkanı Mustafa Önal,  yaptığı  açıklamada, bu yıl 19.'si yapılacak anma töreninde, Kur'an-ı Kerim ve ilahi okunacağını, dua edileceğini Hacı Abdullah Halife'nin şahsiyetini tanıtan çeşitli konuşmalar yapılacağını, Tuğlacık ve Tekke köylerinde bulunan türbesi, camisi, dergahı, değirmeni, misafirhanesi, beratları, fermanları ve külliyesinin ziyaret edileceğini belirtti.
Her yıl mayıs ayının ilk haftasında yapılan anma gününü Ahilik Haftası kapsamına alındığını  anlatan  Önal   anma gününe Yağlıdere"nin yanı sıra İstanbul, Bursa, Gebze ve çeşitli ilçelerden çok sayıda davetlinin katılmasını beklediklerini söyledi.
   HACI ABDULLAH HALİFE KİMDİR ?
Kanuni Sultan Süleyman'ın Tuğra ve imzasını taşıyan fermanla Hacı Abdullah Halife Vakfına ait Yağlıdere'nin Ahi Çukuru (Tekke) ve Harava (Tuğlacık) köylerinde; Tekke,Cami, Değirmen, Misafirhane ve Fırından müteşekkil Külliyesi olduğu kayıtlarda belirtilmiştir.
Vakıf fermanın'da şahit olark Kanuni dönemin'in Sadrazamların'dan, Hadim Süleyman Paşa,Rüstem Paşa,Mehmet Paşa, Hüsrev Paşa, Rumeli Beylerbeyi Ahmed Paşa,Şeyhül İslam Ebussuud efendi ve İstanbul kadısı Hasan Bin Mehmed'in'de imzaları bulunmaktadır..
500 yıldır ziyaret edilen Tekke'nin 929 (1522-3) yılında yeniden tapu kaydı yapılmıştır. Vakfiye'nin 950(1544) yılında yazıldığı kayıtlardan anlaşılmaktadır.
Hacı Abdullah Halife'nin türbesi Tuğlacık (Harava) köyünde 1535-1540 yıllarında inşa edilmiş olup , Dergah, Fırın (Yıkılmış) ve Cami'den oluşan Külliye Tekke köyünde bulunmaktadır. Tekke köyü ile Tuğlacık Köyü arasında Şimşirlik mevkiinde bulunan değermeni ve suyun geldiği yer görülmeye değer güzelliktedir. Tekkeye ait vakfiye Yağlıdere ilçesine bağlı Çağlayan köyü eşraflarından Delişifoğlu Mehmed Ağa tarafından korunmaktadır.
Tekke ve Tuğlacık köylerinde Ahilik haftası kapsamından Eylül ayında  Köy Muhtarlıkları ve Merkezi Gebze'de bulunan Tekke Köyü Kalkındırma, Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği tarafından düzenlenen Hacı Abdullah Halifeyi anma günü organize edilmektedir

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir