Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 30921 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   03 Eylül 2019 - 01:10

Giresun Şehitleri Afyon Iscehisar'da Törenlerle Anıldı.

Büyüt
Küçült
Giresun Şehitleri Afyon Iscehisarda Törenlerle

Giresun Şehitleri Afyon Iscehisar'da Törenlerle Anıldı.
Her yıl Afyon İscehisar ilçesinde düzenlenen Giresun Şehitliği anma törenleri bu yılda Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin katılımları ile gerçekleşti. Milli Mücadelenin sembolü haline gelen Afyon İscehisar'daki anma törenlerinde konuşan Giresun Federasyonu Başkanı Muhterem Memiş günün önem ve anlamını ifade ederken; İscehisar'da yatan 14 Giresunlu şehidimizi Milli Mücadelenin bir sembolü olarak gördüklerini ifade etti.


Büyük Taarruz'da şehit olan askerlerin kabirlerinin bulunduğu Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesindeki Giresunlular Şehitliği'nde, Milli Mücadelenin önemli dönem noktalarından biri olan Afyon cephesinde Giresun Milis Alaylarının vermiş olduğu şehitler bir kez daha yurdun dört bir tarafından gelen binlerce vatandaş tarafından resmi törenle anıldı. Oldukça duygusal anların yaşandığı İscehisar Giresun Şehitliği törenlerinde yediden yetmişe tören alanını dolduran Giresunlular bir kez daha Sarıkamış'tan sonra Şühedanın İzinde Afyon İscehisar'da buluşmanın gururunu yaşadılar. Türkiye'de kendi il sınırları dışında tek şehitliği bulunan Giresunlular günün erken saatlerinde İstanbul başta olmak üzere, Giresun’dan, Bursa'dan İzmit'ten, Ankara'dan, İzmir'den otobüslerle tören alanına akın ettiler.

Afyonkarahisar'daki Zafer Haftası ve Büyük Taarruz'un 97'ncı yıl dönümü törenleri kapsamında, Giresun'dan gönüllü olarak yola çıkan ve İscehisar ilçesine bağlı Karaağaç ve Doğanlar köyü sınırlarında Yunan ordusuyla çarpışarak şehit olan 42 ve 47'nci Alaylardan 14 Giresunlu askerin bulunduğu Giresunlular Şehitliği'nde ki anma törenleri şehitler için okunan Kuranı Kerim tilavetinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayarak protokol konuşmaları ile devam etti.
Giresun Federasyonu Başkanı Muhterem Memiş yapmış olduğu açılış konuşmasında katılımcıları selamlayarak, 97 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için istiklal ve istikbal uğruna alınlarını hiç düşünmeden toprağa koyan 14 Giresunlu kahraman şehidi saygıyla, rahmetle andığını ifade ederek, 47. ve 42. Giresun Gönüllü Alaylarının Afyon cephesinde Milli Mücadelenin en kritik döneminde görev aldıklarının altını çizdi. Burada şehit düşen azizi şehitlere olan borcumuzun ise ancak bu vatan sathında yaşanan büyük varoluş mücadelesinin anlam ve önemin gelecek kuşaklara aktarmakla mümkün olacağını söyledi.
Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları ise yapmış olduğu konuşmasında, 42. ve 47. Alayların aynı zamanda Harşıt savunmasında Ruslara karşı savaşarak işgali önleyen kahramanlar olduğunu belirterek, bugün burada yatan 14 aziz şehidimizin toplam sayıları altı bine ulaşan iki gönüllü alayından mezarları tespit edilebilenler olduğunu ifade ederek Afyon'da Afyonlu kardeşlerimizle beraber bu şehitlerimizi beraberce yad etmenin gururunu yaşadıklarını. ayrıca bu şehitliğe sahip çıkan, katkı sunan herkese sonsuz teşekkür ettiğini söyledi.
Giresun Şehitliği anma törenlerinde konuşma yapan Afyon Valisi Mustafa Tutulmaz ise yapmış olduğu konuşmasında, bugün burada Giresunlu ve Afyonlu hemşerilerinin beraberce şühedanın izinde yürüdüğü gün olduğunu, hep beraber bir kez daha bu haklı gururu paylaşmanın onurunu yaşadıklarının altını çizdi.
Protokol konuşmalarının ardından düzenlenen etkinliklerde Doğanlar Şehit İsa Doğan İlkokulu öğrencilerinin yapmış oldukları şiir dinletisi katılımcılardan büyük alkış alırken, anma törenlerine katılım sağlayan, katkı sunan kurum ve kuruluşlara Giresun Federasyonu tarafından plaket sunumu yapıldı.
Afyon İscehisar Doğanlar Köyünde düzenlenen Giresun Şehitlilerini anma törenlerine, İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Giresun Esnaf Odası Başkanı Ali Kara, Önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, DP Afyon Milletvekili Gültekin Uysal, Afyon Milletvekili Burcu Köksal'ın, İscehisar Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ÖSYM Başkanı Halis Aygün, Abdullah Asal, Afyon Milletvekili İbrahim Yurdunuseven'in yanı sıra, vatandaşlar, STK başkanları ve üyeleri katıldılar.
Anma törenleri akşam üzeri Dedesivri Tepesine düzenlenen fener alayı geçidi ile son buldu.
97 YIL ÖNCE NELER YAŞANMIŞTI.
26 Ağustos 1922'de, Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle başlayan Büyük Taarruz 47. Giresun Gönüllü Alayı'nın, İscehisar'ın Karaağaç ve Doğanlar köyü sınırları içerisindeki 'Kapaçkıran' ve 'Dedesivri'de mevzilenmiş düşmanla savaşmış, tepelerin yamaçlarına Yunanlılar tel örgülerle oldukça kuvvetli bir tahkimat yapmışlardı. 38 cesur Giresun uşağı, kendi imkânlarıyla temin ettikleri paslı makaslarla bu engeli keserek bir gecede geçmeye muvaffak olmuşlardı. Yunanlıların açmış oldukları ilk ateşle şehit olan 14 askerden o esnada arkadaşlarına su getirmek için Doğanlar köyüne inen Ahmet Halis, elindeki su bidonlarıyla geri döndüğünde 14 arkadaşının şehit edildiğini görür. Hemen aceleyle dualar ve gözyaşları arasında şehitler bulundukları yere gömülür. 36 saat süren taarruzdan sonra Giresun uşakları, düşmanı Dedesivri mevkisinden atmaya muvaffak olur. İstiklal Savaşı sona erdikten sonra Giresun Muharip Gaziler Derneği Üyesi Ahmet Halis Asal, hem savaştıkları alanları gezmek hem de arkadaşlarının mezarlarını ziyaret için 1964 yılında Doğanlar köyüne gelir. Arkadaşları için bir şehitlik yapmaya karar verir. 'Ben ölünce şehit arkadaşlarımın yanına defnedin. Beni şehit arkadaşlarımdan ayırmayın' diye vasiyet eden Ahmet Halis Asal, 1977 yılında öldüğünde, Giresun'dan alınarak arkadaşlarının yanına, şehitliğe 15'inci kişi olarak defnedilir.
1967 yılında resmi makamlarca Giresun Şehitliği olarak tescil edilen, daha sonraları değişik kurum ve kuruluşlarca çevre düzenlemesi yapılan şehitlik 2013 yılından itibaren ise STK'lar nezdinde her yıl düzenli olarak ziyaret edilmektedir.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri şehit mezarlarına karanfil bırakarak dua okudu. Protokol üyeleri son olarak Giresun Kültür Evi'ni ziyaret etti.
Şaban Kutlu- Afyonkarahisar



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir