Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 27507 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   05 Şubat 2019 - 14:52

Havalimanı Sadece Ankara Ve İstanbul İçin Mi Yapıldı?

Büyüt
Küçült
Havalimanı Sadece Ankara Ve İstanbul İçin Mi


www.sadikoyu.com genel yayın yönetmeni ve köşe yazarlarından Sinan Güvendi son köşe yazısında Ordu-Giresun Havaalanı ile ilgili önemli tespitlerde bulunuyor.
Yeni açılan havalimanları arasında en çok yolcunun taşındığı havalimanı olmasına karşın sadece İstanbul ve Ankara’dan uçuşların yapılmasının yeterli olmadığını, diğer illerden Giresun ve Ordu’ya uçmak isteyenlerin Samsun ve Trabzon’a yönlendirilmesinin yanlış olduğunun altını çizen Güvendi, Ordu ve Giresun iline bağlı derneklerin, sivil toplum kuruluşlarının, esnaf odalarının, yerel basın ve yerel yöneticilerin bu konu üzerinde neden durmadığını sorguluyor.
Samsun ve Trabzon havalimanlarına oranla OGU havaalanındaki bilet fiyatlarının yüksek olduğunu, Giresun ve Ordu ekonomisinin fındık ve memur maaşlarıyla döndüğünü, bu iki şehrin de kurtuluşunun turizmde olduğunu belirten Güvendi, hava alanının bu haliyle büyük çoğunluğu gurbetçi olan her iki il insanına dahi yetmediğini belirtiyor.

Sinan Güvendi’nin yazı şöyle:
Havalimanı Çıkmazı
Havalimanı konusunu 1998 yılından beri takip ediyoruz ve 20 yıldır bu konuda ısrar ediyoruz. 2007 yılında sitemizin kurulmasıyla birlikte, hem sitemizde hem de muhtelif platformlarda bu konuyu işlemeye devam ettik. Sonunda zor da olsa Ordu ile birlikte bir havalimanımız oldu. Oldu olmasına ama ne Giresun ne de Ordu vilayetleri halen bunun iki şehrin ekonomileri için ne anlama geldiğini anlayabilmiş değiller.
Öncelikle altını çizelim ki, bu zamana kadar gerek biz ve gerekse diğer bu konuda ısrar edenler haklı çıktık. Burada havalimanı çalışmaz diyenler yanıldılar. OGU açıldıktan sonra yeni havalimanları arasında birinci sıraya yükselirken, eskiden beri Anadolu’da faal olan birçok havalimanını da geride bıraktı. Halen günlük yaklaşık on sefer (20 trafik) ile İstanbul ve Ankara uçuşları devam etmektedir.
Pekiyi bu havalimanı sadece Ankara ve İstanbul için mi yapıldı? Diğer yolcular Trabzon’a ve Samsun’a talim etmeye devam mı edecek?
Şimdi “Efendim özel sektör bu, yolcu olursa uçuş da olur” diyebilirsiniz. Ama durum hiç de öyle değil.
Geçen yıl bir özel firma OGU’dan İzmir ve Kıbrıs uçuşlarını başlattı, defalarca uçtum ve şahit oldum ki, doluluk oranı neredeyse %100 idi, hem de fiyatlar komşu şehirlerden daha yüksekti. Sonra nedendir bilinmez (herhalde başka hatlardaki ihtiyaç yüzünden) seferler iptal edildi.
Bir ay önce İzmir’den Samsun üzeri Giresun’a gittim. Samsun’dan Ordu’ya kadar havaş otobüsüyle gittim, hem de ufak tefek değil büyük otobüs Ünye Fatsa ve Ordu yolcusuyla doldu. Birinci soru şu: Eğer Ordu’da havalimanı varsa, Ordu’daki yolcuyu havaş neden Samsun’a taşıyor? (Bunun tersini de Giresun’un Trabzon’a talim etmesi olarak da düşünebilirsiniz). İkinci soru: Bu havayolu firmalarının komşu şehirlere olan aşkı nedir?
Mesela şu an bu yazıyı yazarken (saat 17.40) özel bir şirkete baktım, yarın (16.01.2019) tarihinde İstanbul SAW dan Trabzon’a en ucuz bilet 190 TL iken Giresun’a en ucuz bilet 352 TL. Bir başka kamu havayolunda Trabzon 195 TL iken Giresun 295 TL, üstelik Giresun daha yakın iken. Yani sorun yolcuda veya doluluk oranında değil.
Giresun ve Ordu ekonomileri fındık (fiyatı malum) ve memur maaşlarıyla dönüyor. Bu yüzden turizm bu iki şehir için de ekmek kadar su kadar değerli. Aslında turist aramaya da gerek yok, bu iki şehrin gurbetçisi yeter de artar bile. Öyle ise niye olmuyor? Bu helvayı kim yapamıyor?
Bu iki vilayetin yerel basını yok mu?
Bu iki şehrin gurbette memleket için yanıp tutuşan dernekleri ne yapıyorlar?
Bu iki şehirde sivil toplum kuruluşları yok mu?
Bu iki şehrin esnaf birlikleri her bir uçağın en az 180 tane müşteri olduğunu bilmiyorlar mı?
Bu iki şehri yönetenler, havalimanının can damarı olduğunu bilmiyorlar mı?
Eskiden yoktu, neyse, uçağa ulaşmak için 140 km yol gidiyorduk, şimdi geç de olsa devlet gelmiş burnunuzun dibine havalimanı yapmış, ee artık yine uçmak için 140 km yol gidiyorsan, önce dönüp kendine bakacaksın. Nüfus desen var, gurbetçi desen en çok Giresun ve Ordu’lu, iki şehirde 2 tane üniversite var, daha ne olsun?
Karayollarında Giresun OGU (Gülyalı) arası 46 km görünüyordu. Biz basit bir gurbetçi sitesi olarak bunu düzelttirmek için 6 ay uğraştık ve sonunda düzelttirdik. Batlama yolu ve Çanakçı yolu bir türlü bitmiyor, Tirebolu Torul yolu ve Eğribel yolu hala duble yollar kapsamına alınamadı, Giresun yerel basınında bunları göremezsiniz ve Giresun için yanıp tutuşan dernekçiler de bunlardan habersizdir.
Sonuç olarak:
OGU’dan, İzmir, Kıbrıs, Antalya, Bursa, Kocaeli ve Adana uçuşları bir an önce başlamalıdır. Gerekli potansiyel vardır, tek yapılması gereken iyi bir tanıtım kampanyasıdır (Bursa ve Adana için). Ayrıca İstanbul frekansları da artırılmalıdır. Bunlar Giresun ve Ordu için fabrika açmak kadar önemlidir.
Bu sorumluluk, ilk başta Ordu ve Giresun’un Sanayi Ticaret odalarında, sonra bu iki şehri yönetenlerde, sonra yerel basın ve sivil toplum kuruluşlarındadır.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir