Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 8149 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   06 Ekim 2017 - 15:11

Öztürk, yayla evleri için destek istiyor

Büyüt
Küçült
Öztürk, yayla evleri için destek
Giresun AK PARTİ Milletvekili Sn. Sabri ÖZTÜRK’ün basın bülteni

Yayla evleriyle ilgili uzun süreden beri devam eden sorunumuz çözüm bekliyor. Yaylalara kaçak yapılan evlerin Devlet tarafından yıkılması da bu konunun kamuoyunda tartışılmasına neden olmaktadır.

Öncelikle biz, Anadolu’da asırlardır yaylacılık ve hayvancılık yapan atalarımızdan gelen bu geleneğin yaşamasını istiyoruz. Hükümet olarak da hayvancılığa her türlü desteği veriyoruz. Nitekim kadimden beri yaylacılık yapan köylülerimize de yaylalar ve meralar geçmişte Devletimiz tarafından bu amaçla tahsis edilmiştir. İşte Devlet tarafından tahsis edilen bu yayla ve meralarda hayvancılık yapan insanlarımızın kendilerinin barınması için eve, hayvanlarının geceleri kalabilmesi için ahıra ihtiyaç vardır. Şu anda mevcut mevzuat, çok eski yıllarda yapıldığı için yaylalarda ancak “geçici olmak şartıyla” bir yapıya izin veriyor. Şu anda ise eskiden yapılmış doğal yayla evlerinin eskiyip kullanılamaz hale gelmesi, ülkemizin gelişerek insanlarımızın refah seviyesinin yükselmesi ile yaylalara daha iyi “yayla evleri” yapma ihtiyacını doğurmuştur.Mevcut mevzuat da “geçici yapılara” izin verdiği için bu ihtiyacı karşılamamaktadır.

 İşte yaylalarda hayvancılık yapan insanlarımızın bu sorununu çözmek için 2012 ve 2013 yıllarında AK Parti Hükümetince Mecliste kanun çıkarılmıştır. Ancak Ana Muhalefet Partisine mensup Milletvekilleri tarafından bu kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulmuş ve mahkemece iptal edilmiştir. Böylece ortada bir kanun boşluğu doğmuş ve yaylalarda samimi olarak hayvancılık yapan insanlarımızın barınma sorunu çözülememiştir.

Şu anda bu yasa boşluğu nedeniyle yaylada hayvancılık yapan insanlarımızın barınma için yaptığı evler resmiyet yönünden sorun teşkil etmektedir. Eğer muhalefet milletvekilleri bu yasayı iptal ettirmeseydi bu sorun yaşanmayacaktı. Devletin koyduğu kurala göre izin alınmak suretiyle yine Devletin gösterdiği yaylalardaki yerleşim yerlerine belli ölçüde, belli şekilde yayla evi izinle yapılabilecekti.

Şimdi Anayasa Mahkemesinin iptal etmeyeceği yeni bir yasa çıkarılması gerekiyor.Ben bu konuda bölge milletvekili olarak uzun süredir çalışıyorum. Bu hususta Bakanlarımızı bilgilendirip destek istedim. Bölge milletvekilleri olarak sorunu çözmek istiyoruz. Muhalefetten de bu konuyu suiistimal etmeden çıkarılacak yasal düzenlemeye destek vermesini ve bir daha Anayasa Mahkemesine gitmemesini rica ediyoruz.

Bu arada, yaylacılıkla ilgisi olmayan, hayvancılık yapmayan , yaylaların tahsis edildiği köy ahalisinden olmayan bazı vatandaşlarımızın da yayla ve meralara “villa, yazlık” niyetine gelişigüzel, plansız, çarpık betonlaşmaya yol açan kaçak yapıları da hukuken kabul edilemez. Bunlar bir tabiat harikası olan yaylalarımızı çirkinleştirip yok ediyor. Buna da tüm hemşehrilerimizin duyarlı olması gerekir. Aksi halde, kaçak beton yazlık yapanlar yüzünden tahsisli yerlerde yaylacılık, hayvancılık yapan hemşehrilerimizin  barınma sorununu çözmek zorlaşıyor. Bu hususta samimi olarak hem muhalefetten hem hemşehrilerimizden duyarlılık ve destek bekliyoruz.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir