Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 25093 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   15 Şubat 2019 - 02:01

Şap Aşılama Kampanyası Başlıyor

Büyüt
Küçült
Şap Aşılama Kampanyası

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi” kapsamında;  Giresun merkez ve 15 ilçemizde 18 Şubat – 30 Nisan 2019 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak “Şap Aşılama Kampanyası” düzenlenecektir.

Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı çerçevesinde; 2020 yılında ilimiz dahil bütün Anadolu ‘aşılı hastalıktan ari bölge’ 2023 yılında ise Anadolunun tamamına ‘aşısız arilik’ statüsü kazandırılması hedeflenmektedir. Şap Hastalığı Aşılı Arilik Genelgesi gereğince hayvan sevklerine değişik özel kurallar getirilmiştir. Yetiştiricilerimizin mağdur olmaması için hayvanlarını sevk etmeden önce yapacağı işlemler ve dikkat edeceği hususlar aşağıda belirtilmiştir.

 

A-İller arasında Besilik ve Damızlık Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Sevkleri ile ilgili Özel Şartlar

1-Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır.

2-Hayvanların sevk yapılacağı çıkış ve varış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.

3-Sevk yapılacak büyükbaş hayvanlarda son bir yılda iki kez şap aşısı ile aşılanmış olmalı ve ikinci şap aşısı son 6 ay içinde yapılmış olmalıdır.

4-İlk defa aşılanmış sığır cinsi hayvanlara, ilk aşılamayı takiben 21-30 gün içerisinde rapel aşılaması yapılacak ve rapel aşılamayı takiben en az 7 gün sonra hayvanlar sevk edilecektir.

5-Sığır cinsi hayvanların son aşılama tarihinden  sonra 21 gün geçmesi koşulunu sağlayan hayvanların sevklerine izin verilecek, aşısız büyükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir.

 

B-İller Arasında Doğrudan Kesimhaneye sevk edilecek Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan Sevkleri ile İlgili Özel Şartlar

1-Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır.

2-Kesimhanelere gidecek olan büyükbaş ve küçükbaş  hayvanlarda şap aşısı şartı aranmayacaktır.

3-Hayvanların sevk yapılacağı çıkış işletmesi, şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış, koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır.

           

Halk arasında ‘Dabak’ olarakta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylık yaşın üzerindeki tüm hayvanların (aşısız annelerden doğan yavrularda 14. günden itibaren) altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Aşılama bilgileri TÜRKVET (Veteriner Bilgi Sistemi) elektronik veri tabanına kaydedilmekte ve güncelleme işlemleri de yapılmaktadır. Yetiştiricilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olup, aksi taktirde cezalı duruma düşeceklerdir.

 

İlgililere önemle duyurulur.         

 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir