Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 22966 kez okundu. | Kategori : GÜNDEM
Haberin Tarihi :   09 Şubat 2019 - 14:12

Tarihi Bulancak İskelesi Yenileniyor!

Büyüt
Küçült
Tarihi Bulancak İskelesi


Bir zamanlar, 272 metrelik uzunluğuyla Doğu Karadeniz’in en uzun iskelesi ünvanına sahip olan tarihi Bulancak iskelesi, Bulancak Belediyesi tarafından yapılan ihaleyle yeniden eski günlerine kavuşacak.


Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar, “Bulancak Kültürünün sembol eserlerinden biri olan tarihi Bulancak iskelemizi yeniden eski günlerine kavuşturmak, Bulancaklıların güzel vakit geçirebileceği bir sosyal alan haline dönüştürmek  için başlattığımız çalışmalarımız nihayet hayata geçiyor.


Bilindiği gibi, Karadeniz duble sahil yolunun geçmesiyle yarısından fazlası yıkılarak yol altında kalan iskelemiz, son derece bakımsız ve zor ulaşılan bir mekan haline gelmişti. Belediye Başkanlığımız döneminde 30 metre uzatılarak, yine her iki yandan genişlemesi yapılan ve geçici restorasyonu yapılan iskelemizi daha da güzel bir alan haline getirmek için çalışmalarımızı sürdürdük. Yeniden projelendirerek ihaleye açtık. 30 Ocak’ta ihaleye çıktığımız İskele projemizin bugün itibarı ile de yer teslimini yaptık. Geçici olarak yaya trafiğine katılan iskelenin üst yapı sökümleri önümüzdeki günlerde başlayacaktır. Yeni baskı beton taban kaplaması, yeni korkuluklar, ışık gösterilerinin de yer alacağı yeni ışıklandırma sistemi, oturma grupları, anıt bayrak gibi unsurlarla bölgede imrenilecek bir eser ortaya çıkacaktır. Bulancaklılar eskiden olduğu gibi gururla gezebilecekleri yeni bir sosyal alana ve iskeleye kavuşmuş olacaklardır. Bir iki ay gibi kısa bir sürede tamamlanmasını hedeflediğimiz iskele projemiz ilçemize hayırlı olsun” diye konuştu.

BULANCAK İSKELESİ’NİN TARİHİ

Bulancak İskelesi, 7 Mayıs 1953 tarihinde temeli atılan ve 272 metre uzunluğuyla, Türkiye’de dönemin en uzun iskelesidir. Bulancak Kültürü’nde istisna bir yere sahip olan Bulancak İskelesi’nin tarihçesi de bir o kadar ilginçtir.
Demokrat Parti Bulancak İlçe Teşkilatı`nın kurucuları arasında yer alan Merhum Osman Yaşar, Bulancak İskelesi`nin yapılmasına neden olan olayı bizzat tanığı olarak şöyle anlatır; “1946 yılı Şubat ayında teşkilatın açılışını yapmak üzere, Demokrat Parti Genel Başkanı Celal Bayar ilçeyi ziyarete gelir. Vapurla yola çıkan ve 2 Şubat 1946 gecesi saat 02.00 civarında Bulancak açıklarına gelen Bayar ve beraberindeki heyeti almak üzerine kayıklarla vapura yaklaştık. Eski tahta iskele kısa ve deniz sığ olduğu için vapur iskele’ye yanaşamamaktadır. Yük ve yolcular Bulancak açıklarına yanaşan gemi ve vapurlardan kayıklarla tahta iskeleye taşınırdı.
Genel Başkan Celal Bayar ve Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Çehreli`yi kayığımıza aldık. Sahile yaklaşık 100 metre kala kayığımız alabora oldu ve hep beraber denize döküldük. Bulancak`taki tahta iskelede mısır boşaltan Kahraman Kaptan’ın motoru hemen yardımımıza geldi. Ben o tarihte genç olduğum ve iyi yüzme bildiğim için Genel Başkanımız Bayar ve Çehreli`yi su yüzeyinde tuttum. Yardıma gelen motordan atılan halatlara tutunarak, motora çıktık. Kahraman kaptan bizi kıyıya çıkarttı. Kahraman Kaptan, daha sonra motorla vapurda bulunan eşyaları bize getirdi.
Parti binamızın lokalinde yanan sobalar karşısında hep beraber ısınarak çay içtik. Sohbet sırasında Celal Bayar`a, ilçede iskele olmadığı için vatandaşların, motorlarla getirilen mısırları almak için gece kıyıda kumlara yatarak dalgaların geçmesini beklediğini anlattık. Kendisinden acil bir iskele yapılmasını istedik. Celal Bayar da, partinin iktidara gelmesi halinde iskelenin yapılacağını kesin olarak söz vermişti.
Demokrat Parti`nin iktidara gelmesiyle, 1951 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı olan Kemal Zeytinoğlu, ekibiyle Bulancak`a gelerek iskele yapımı için plan ve proje hazırlattı. İncelemelerin ardından kısa sürede ihaleye çıkılarak, 7 Mayıs 1953 tarihinde temeli atılan Bulancak İskelesi, her biri 30 metreden 9 bada (kısım) olmak üzere toplam 272 metre uzunluğunda inşa edildi.”
Bulancak’ın sembolü ve Bulancak Kültürü’nün en önemli parçalarından biri olan Bulancak İskelesi, Karadeniz Duble sahil yolunun geçmesi sebebiyle, 4 Kasım 2000 tarihinde 125 metresi yıkılarak yolun altında kalmıştır. Birkaç yıl önce 29 metre uzatma ve yine batı tarafından 7 metre genişliğinde 30 metrelik eklemeyle bugünkü görünümüne kavuşmuştur.
Bugünkü İskele’den bir önceki Tahta İskele,1927 yılında Fazıl Bey`in (Fazıl Ali Karaibrahim) Belediye Başkanlığı döneminde yapılmış. Ahşap malzeme ile yapılan İskele 75 metre uzunluğundaydı.
Kaynak: https://www.facebook.com/bulancakkulturu/



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
Haydar karakılıç
ferrero
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir