Bir kez daha gördük ki kaza yapan yolcu teknelerinde taşıdıkları yolcuların kaza anında emniyetli bir şekilde gemiyi terk etmeleri ve kişisel can kurtarma araçlarına ulaşmaları, kişisel can kurtarma araçlarını kullanmalarında büyük eksiklikler yaşandı. Yolcular panik halinde bir birlerine zarar verecek şekilde can yeleklerini kendi imkânlarıyla bulma ve giyme telaşı yaşadılar.
Yolcuların tamamı kaza anında ne yapacağını, nasıl davranacağını bilmez bir halde kendilerine bilgi verecek yol gösterecek görevli arayışında oldukları her hallerinden belliydi. Yolcuları kişisel can kurtarma araçlarına ve gemiyi terk istasyonlarına yönlendirecek personel yoktu.
Defalarca yazdık, dikkatleri çekmeye, farkındalık oluşturmaya çalıştık. Kapasitesi 500,den başlayıp 2000 kişiye kadar olan teknelerin personel sayısı taşıdığı yolcuyla orantılı değil dedik, yine diyoruz.
Bundan önce ada seferini yaparken yangın çıkan teknede de yolcuların kendi imkânlarıyla tekneden başka bir tekneye tahliye edildiğini haber bültenlerinden izledik.
O,kazada da teknede yeterli gemi adamı olmadığını gördük. Hatta dikkatimi çeken kurtarmaya yardım eden bir kişi vardı, o da atletliydi, kişisel can kurtarma aracı ve koruyucu elbisesi yoktu.
Aynı hafta çay bahçesine dalan bir vapur daha vardı. Kaza sebebi muhtemelen makine arızasından kaynaklı. Aynı hafta benzer bir kazada İzmir’de yaşandı vapur konak sahiline bindirdi.
Kaza üzerinden laf söylemek, kişi ve kurumları yermek amacım değil. Şu da bir gerçek kazaları analiz ettiğimizde insan faktörünün ön planda olduğunu görüyoruz.
Yaşanan kazaları düz mantıkla değerlendirdiğimizde ulaşacağımız sonuç, personel sayısının eksik olması ve gemilerin bakımlarında bazı ötelemelerin yapıldığını görmek mümkün.
Bazı yetkililer bu vapurlardan çarkçı başını kaldırmak için ilgili birimlerle iletişim halinde olduğu duyumları da kulağımıza gelmektedir.
T.C Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç sular Düzenleme Genel Müdürlüğünün gemilerin minimum gemi adamı sayılarını tekrar gözden geçirmeleridir. İhtiyaca cevap verecek sayıda gemi adamıyla donatılmasını sağlamalıdır. Taşıdığı yolcuları kaza anında en büyük tehlike olan panikten koruyacak, yolcuları gemiyi terk istasyonuna yönlendirecek sayıda gemi adamı ile donatılmasını sağlamalıdır. Özellikle Yolcu motorlarına bir vardiya daha ilave etmeli ve bu teknelerde çalışan gemi adamlarının çalışma saatlerini denetlemelidir.
Tekneleri son sistem seyir cihazlarıyla donatabilirsiniz, her işlemi elektronik yapabilir, makinesini yirmi dört saat kapalı tutar köprü üstünden kumanda edebilirsiniz. Unutulmaması gereken husus, taşıdığınız yolcuları otomatik olarak gemiyi terk istasyonuna yönlendiremezsiniz, otomatik olarak kişisel can kurtarma Araçlarına ulaşmalarını, panik yapmadan can yeleklerini giydiremezsiniz.