Doğrudan gelir desteği
çiftçimizin can simidi oldu
Bölge ekonomisi yılın bu aylarında durma noktasına geliyor. Bir sanayi kenti olmadığımız için, fındık, hayvancılık, esnaflık ve orta ölçekli işletmeler gibi alanlarda dönen ekonomi ölü sezonunu yaşıyor. "Alan Bazlı destek ödemesi" adıyla ödenen ve ilimize büyük ekonomik girdi sağlayan desteğin Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi çok sevindirici bir haber.
Üreticimiz, çitçimiz
alacağı mahsulün yanında destekten alacağı parayla da ekonomiye
katkı sağlayacak. Buda ölü sezon olmasına rağmen piyasalara canlılık
getirecek.
Desteklemenin ödeneceği tarih iyi belirlenmeli
Desteğin ödenmesi gerçektende bölgemiz için can simidi oldu. Ama desteğin zamanlamasının da iyi belirlenmesi gerekiyor. Özellikle fındık hasadının başında veya sonunda bu ödemeler yapılabilir. Çünkü fındık üreticisi fındık toplamadan önce işçi parası, gübre, patoz parası gibi masraflar nedeniyle borçlanıyor.
Veya fındık hasadı sonrası çocuğunu okula gönderecek, gurbetten gelmiş geri gidecek, işçi parasını ödeyecek bu nedenle erkenden fındığı piyasaya indirecek. Bu yaşananlarda piyasaya inen fındığın artması nedeniyle fiyatın düşmesine neden oluyor. Bu da fiyatla oynayan, spekülasyonlar sonucunda üreticimizin elinden ürününü yok pahasına alan büyük tüccarların işene gelirken, üreticimizin alın teri hiç yerine alınıyor. Şayet bu dönemlerde paralar dağıtılırsa üreticimiz acil ihtiyaçlarını fındık hasadı sonunda veya başında giderir ve fındığını hemen pazara çıkarmaz. Bu da anlaşması olan dev tüccarların fındığı piyasaya çekebilmesi için fiyatı yükseltmelerine neden olur. Üretici acil harcamalarını aldığı destekle gidereceği için istediği zaman fındığını piyasaya indirecek fiyatlarını düşmesi böylece engellenecek.
Ziraat Odaları, siyasiler ve milletvekilleri bu nedenleri göz önünde bulundurarak destek ödemelerinin zamanını iyi ayarlamalıdırlar.
Desteğin tekrar 3 sene uzatılmasına
emeği geçenlere teşekkür ederiz
Bu destek gerçektende vatandaşımız için bir can suyudur. Yukarda da belirttiğim gibi bizim bölgemiz sanayi bölgesi değil. Vatandaşımızın çoğu geçici işlerde çalışıp, birazda fındık yaparak geçinmeye çalışıyor. Birde bu desteklemeler yapılınca kendini döndürüyor. Bu manada emeği geçenleri canı gönülden kutluyor ve teşekkür ediyorum. devlet olmak budur. Sosyal devlet olmak budur. Kim ne derse desin, kömürde dağıtılmalı, sakat vatandaşımıza ve bakana da destek verilmeli. Çiftçi, esnaf, iş veren desteklenmeli. Bunu son 10 yılda en üst düzeyde yaşadık. "Milleti makarnayla kandırıyor" diyenler geçmişte yapamadıklarını haykırsalar da aynı şekilde milletimize her konuda destek sürmeli. Allah Devletimize ve Milletimize yardımcı olsun (Amin)