Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber
25.04.2024
Giresun / 11°C

Harşit Savunması
Harşit Savunması

Harşit Savunması Vakfı tarafından 12.02.2024 tarihinde saat 11.00 da Kuşkaya Mevkiinde yapımı devam eden Harşit savunması mesire alanı, Harşit Savunması Zaferinin 106. Yılı münasebetiyle ağaç dikime ve anma programına yapıldı. Harşıt Geçilmez " diyerek canlarını feda eden şehitlerimizi "Harşıt Müdafasının 106. Yıl dönümününde" sevgi ve rahmetle yâd ettik.

Harşit Savunması nedir?

Topal Osman balkan harbi sırasında bedelli askerlik olmasına, ailesinin bedelli askerlik yap demesine rağmen balkan harbine katılmış ve balkan harbinde bacağından yaralanmıştır. Bu gazilik ona Topal Osman lakabının takılmasına vesile olmuş ve topal Osman Ağa olarak anılmıştır. Topal Osman Osmanlı imparatorluğu birinci dünya savaşına girince meşhur iki alman gemisi Kopen ve Berslav Akdenizi geçiyor, Egeyi geçiyor, Çanakkaleyi geçiyor, İstanbulda Osmanlı topraklarına geliyor, gemilere  Yavuz ve Midilli adını veriyoruz sonrada Karadenize açılıyor, Rus tersanelerini Rus kıyılarını bombalayınca da fiili olarak Osmanlı imparatorluğu savaşa girmiş oluyor. Savaşa girince cepheler açılıyor cephelerden biriside bizim doğu Anadolu da, doğu ana doluda ki savaşımızda bizim bir sıfır ,iki sıfır beklide on sıfır mağlup olarak başladığımız savaş olarak başlamış oluyor. Sebebini ne diye soracak olursanız acaba neden on sıfır mağlup başladığımızın hangi olaydan dolayı on sıfır mağlup başlamış olabiliriz ,ordu dondu ,sarı kamış harekatından dolayı sarı kamışta ordumuz tamamen ,tamamına yakını donarak imha olduğundan Rus ordusunun önünde duracak bir ordu yok,Ruslar o toprakları yararak harşite kadar gelmişler Artvin, Trabzon, Rize geçiliyor Harşite kadar geliniyor. Harşit çayında Giresunlu Gönüllüler var, düzenli ordumuz yok, tamamen milis askerleri teşkilatı mahsusacılar topal Osman ağa, Hüseyin Avni Alpaslan, Yarbay Hamdi bey komutasında teşkilat mahsusa birlikleriyle beraber Harşit hattında Rus ordusunu durduruyor. 

Bakın ordu durdurmuyor ordu yok, burada gönüllü milisler var, Rus ordusunun ilerlemesini durduruyor. Orada,Harşitte durduruyorlar, kıran kırana mücadele oluyor. Hatta Topal Osman o dönemde, maalesef zorluğu görüp birliği bırakan askerleri kendi milisleriyle kendi askerleriyle birlikte yakalayıp o dönemde ve daha sonrada söylenecek kara zıpkalı, kara zıpkalılarıyla geri çevirip tekrar birliklerin içine koyarak mücadele etmelerini sağlıyor.

Dünya savaşı yıllarında topal Osmanı biz Doğu Anadoluda ve Kafkasya hattında da görüyoruz. Harşit savunmasından sonrada Ruslar ilerleyemeyince 1917 de meşhur Ekim devrimi de olunca Türk ordusu ileri harekat yapacak Rize Trabzon Batuma kadar ilerleyecektir, hatta yine yeri gelmişken söylemekte yarar var Batumda bulunan Türkler, tabi Batum biliyorsunuz, bilmeyenler için parantez açalım 93 harbinden sonra 77- 78 Osmanlı Rus harbinden sonra Kars Ardahan Batum yaklaşık olarak 1918 yılına kadar uzun bir dönem Rusların elinde kaldı ve oradaki Müslümanlar bunun acısını çok çekecektir. 

Kendilerinin yetim kaldığını düşünmektedirler, Türk ordusu 1917-18 de ileri harekât yapınca Batumdaki Azerbaycanlı Müslüman kardeşlerimizin, bir tanesi Türk ordusunu beklerken şu şiiri yazmıştır. Halk Türk Ordusuna Bu şiiri okumaktadır.

”çırpınırdı Kara deniz bakıp Türkün bayrağına

Ah ölmeden bir görseydim düşebilsem toprağına,

Sırmalar sarsam koluma, inciler dizsem yoluna

Fırtınalar dursun, yana bakıp Türkün Bayrağına”

Şiir Bu günde türkü olarak bu söyleniyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Tüm Şeditlerimize Allahtan rahmet diliyor aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.



İsim Soyisim :
E-Mail :