Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber
28.03.2024
Giresun / 11°C

03 Mayıs 2017 - 12:21
Fındık Kozalak Akarı Mücadele Zamanı Gelmiştir
Fındık Kozalak Akarı Mücadele Zamanı Gelmiştir

Fındık bahçelerinde zararlı olan ‘Fındık Kozalak Akarı’ zararlısına karşı mücadele zamanı gelmiÅŸtir.

Özel bir fındık zararlısı olan kozalak akarı,gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Karadeniz bölgesinde yaygın olarak bulunmaktadır ve bütün fındık çeÅŸitleri üzerinde beslenmektedirler. Tombul fındık gibi hassas çeÅŸitlerde  % 70'e varan zararlara neden olmaktadır. Bu zararlıya karşı en iyi mücadele ÅŸekli mekanik mücadele yani yapraksız dönemde kozalakların toplanıp bahçeye bırakılması ÅŸeklinde yapılan mücadele yöntemidir.

Fındık kozalak akarı, fındık kurdu kadar zararlı olmasına raÄŸmen, bir sonraki yılın ürününde kayba neden olduÄŸu için bu zarar üretici tarafından fark edilmemekte ve mücadelesine gereken önem verilmemektedir. Oysa her bir kozalak kaybedilmiÅŸ bir çotanak olabileceÄŸi gibi sebep olduÄŸu uç kurusu da ayrı bir kayıptır. 

Giresun ilimizde en uygun kimyasal mücadele zamanı kozalakların açılıp içinden çıkan zararlının yeni tomurcuklara girmeye baÅŸladığı, uç sürgünlerin 4-4,5 yapraklı olduÄŸu Nisan sonu Mayıs başındaki bir haftalık süredir. Bu dönemde kükürt etkili maddeli bitki koruma ürünüyle fındıkta külleme hastalığına karşı ilaçlı mücadele yapan üreticilerimizin fındık kozalak akarı zararlısına karşı ayrıca mücadele yapmasına gerek yoktur.

Üreticilerimizkonu hakkında daha geniÅŸ bilgi almak için Ä°l/Ä°lçeGıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.

 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :