Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber
16.04.2024
Giresun / 11°C

21 Eylül 2018 - 11:39
Kelebekten Sonra, Boynuzlu Tırtıl Korkuya Sebep Oldu...
Kelebekten Sonra, Boynuzlu Tırtıl Korkuya Sebep Oldu...


Giresun - Giresun ili Görele ilçesi İsmailbeyli Köyü'nde görülen boynuzlu tırtıl paniğe sebep oldu. Görele ilçesi İsmailbeyli Köyü Muhtarı Öner Serdal YENİTÜRK'ün fotoğrafladığı ve yörede ilk defa görüldüğü düşünülen boynuzu bulunan , 10-15 cm büyüklüğüne kadar ulaşan, büyük ölçekteki yeşil tırtıl yöre halkında kuşku uyandırdı.
Yörede son yıllarda boy gösteren pas - küf hastalığından sonra ortaya çıkan ; çekirge gibi sıçrayan ve aynı zamanda da uçabilen , bitkilerin kök suyunu emerek kuruttuğu iddia edilen, anavatanının Uzakdoğu olduğu iddia edilen Vampir Kelebek olarak adlandırılan Kelebek türünden sonra bir de bu şekilde büyük bir tırtılın görülmesi köy sakinleri tarafından değişik iddiaların ortaya atılmasına sebep oldu.

Kimi vatandaşlar olayı dış güçler , fındığa kurulan tuzak, gökyüzünden uçaktan atılan hastalık ve hayvanlar olarak yorumlarken ; kimi vatandaşlar da son zamanlarda tüm bahçelere atılan diken ilacı, üstüne de bahçelerde doğal koyun gübresi yerine kimyasal gübre kullanılması, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığının bitmesi, bahçelere bakım (kireç gübre ilaç) yapılmamasına bağladı.

Araştırmalarımıza göre aynı renk ve boyutlarda bulunan bu tırtılların Muş ilinin 1500 metre rakımlı yeşillik bölgelerinde de görüldüğü, büyük yapraklı ağaçlar ile beslendikleri, aynı zamanda da Yurtdışında da aynı tür tırtıllara rastlandığı bulgularına ulaşıldı.

Bitkilere zarar verdiği ve özellikle Lahane ile Fasulyelere dadanan ve çok hızlı üreyen tırtıllara yine bu yaz ayında Sinop 'un Saraydüzü ilçesinde de rastlandı.
Bölge halkı tarafından , Devlet kurumlarının Karadeniz bölgesinde son dönemlerde artan bu hastalık ve farklı canlı oluşumlarının sebeplerinin araştırması isteniyor.
Haber : Oğuzhan KILIÇARSLAN / www.goreleses.com



İsim Soyisim :
E-Mail :