Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber
20.04.2024
Giresun / 11°C

04 Mart 2019 - 11:17
Yanan Camide Proje Çalışmaları Nihayet Başlıyor
Yanan Camide Proje Çalışmaları Nihayet Başlıyor



Giresun Merkez’e bağlı Boztekke Köyü’ndeki Merkez Cami’nde restorasyon çalışmaları için ilk adım atıldı.

20 Aralık 2018 akşamı saat 22.30 civarında meydana gelen yangının ardından büyük hasara uğrayan ve Şeyh Keramettin Türbesi’nin hemen yanındaki Giresun Merkez’e bağlı Boztekke Köyü Merkez Cami’nde projelendirme çalışması; 1 Mart 2019 Cuma günü sabah 10.00 ile 16.00 saatleri arasında yapılan incelemeler ile başladı.

İlk olarak 1610-1612 yılları arasında inşa edilen ve bugünkü görünümünü 1855 yılında alan tarihi camide meydana gelen üzücü yangın hadisesinden sonra geçen yaklaşık 2 buçuk aylık sürenin ardından camide restorasyon çalışmalarının başlamaması Boztekke Köyü’nde yaşayanlar başta olmak üzere tüm Giresunluları üzmüştü.

Ancak tarihi eser olması sebebiyle koruma kapsamında olan 407 yıllık Boztekke Köyü Merkez Cami için Trabzon Vakıflar Müdürlüğü’nden izin alınması gerektiğini belirten Boztekke Köyü Muhtarı Murat Kumaş, projelendirme çalışmalarının başladığını müjdeledi. Muhtar Murat Kumaş, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Camimiz geçen sene Aralık ayının 20’sinde çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. 407 yıllık tarihi ile çok önemli bir yapı olan camimizde çalışmaların hemen başlaması için girişimlerde bulunduk. Boztekke Köyü olarak başlattığımız girişimlerimize Giresun Valiliği’nin yanı sıra Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de destek oldu. Onların göstermiş olduğu bu desteklerle Trabzon Vakıflar Müdürlüğü’ne başvurduk. Yangın olayından sonra geçen zaman zarfında tamirat çalışmalarının hemen başlamaması sebebiyle çeşitli eleştiriler olmuştu. Ancak tarihi bir yapı olması itibariyle yangından dolayı hasar oluşmasına rağmen Trabzon Vakıflar Müdürlüğü’nden izin almadan bir çivi bile çakmamız kanunlara aykırı olduğu için beklemek zorunda kaldık.

Bugünkü görünümünü 1855 yılında alan tarihi camimiz Osmanlı cami yapı usulüne göre yapılmış bir camidir ve Trabzon Vakıflar Müdürlüğü tarafından verilen izinler dışında herhangi bir çalışma yapmamız mümkün değildir. Biz de geçtiğimiz Cuma günü projemizin ilk adımını attık. Giresun Valiliği, Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Boztekke Köyü olarak el ele vererek yanan camimizde çeşitli incelemelerde bulunduk. Bu projemizi bu ay içinde Trabzon Vakıflar Müdürlüğü’ne sunacağız. Trabzon Vakıflar Müdürlüğü her ayın 26’sı ile 30’u arasında uygun bir tarihte toplanarak benzer tarzdaki projeleri görüşerek karara bağlıyor. Bizler de Mart ayı sonu itibariyle tarihi camimizde çalışmaların başlaması için gerekli izinlerin alınmasını bekliyoruz. İzinler alındıktan sonra da hemen restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Çalışmalarımız tarihi camimizin mimari tarzına sağdık kalınarak Osmanlı yığma taş usulüne göre yapılacak. Boztekke Köyü halkı olarak; bu projemize desteklerinden dolayı Giresun Valiliği ve Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne çok teşekkür ediyoruz.”

Haber: Hakan Uğurlu - www.kerasushaber.net



İsim Soyisim :
E-Mail :