Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber
24.04.2024
Giresun / 11°C

11 Mayıs 2019 - 23:04
Giresun Hayvancılığına Yeni Bir Kan; Romanov Koyunu
Giresun Hayvancılığına Yeni Bir Kan; Romanov Koyunu



Bir proje kapsamında yurtdışından ithal edilerek Giresun’da yetiÅŸtiricilere dağıtımı gerçekleÅŸtirilen Romanov koyunu hakkında Ä°l Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın ÅŸu bilgileri vermiÅŸtir:
“Ä°l Tarım ve Orman MüdürlüÄŸümüzce yürütülen ve DoÄŸu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen ‘Giresun Ä°li Kırsal Gelir Kaynaklarının ÇeÅŸitlendirilmesi Projesi’ kapsamında; 480 baÅŸ anaç koyun ve 20 baÅŸ damızlık koç olmak üzere toplam 500 adet Saf Romanov ırkı koyun ithal edilmiÅŸtir. Bu  koyunlar, 20 yetiÅŸtiricimizin her birine 24’er baÅŸ anaç koyun ile 1’er baÅŸ damızlık koç olacak ÅŸekilde dağıtımı yapılmıştır.
MenÅŸei Ukrayna ve Rusya olan Romanov koyunu,  deÄŸiÅŸik  iklim koÅŸullarına adapte olabilmektedir. Yerli ırklarımızın aksine mevsime baÄŸlı kızgınlık göstermez, yılda 2 doÄŸum yapar ve doÄŸum ortalaması % 250’dir. Yılda ortalama 4-5 kuzu  vererek, kırmızı et üretimi açısından büyük deÄŸer taşımaktadır. Nitekim halk arasında bu koyun ırkının yetiÅŸtirildiÄŸi çiftlikler ‘kuzu fabrikası’ olarak tabir edilmektedir. ÖrneÄŸin; 2016  yılında bir ilçemizdeki yetiÅŸtiricimiz, Romanov ırkı 4 baÅŸ anaç ve 1 baÅŸ  koça üretime baÅŸlayıp 3 yıl sonra 130 baÅŸlık sürüye ulaÅŸmıştır.
Erkek Romanovların ortalama ağırlığı 55-80 kg iken diÅŸilerde ortalama ağırlık 40-50 kg’dır.   6-7 aylık kuzularda kesim ağırlığı ortalama 35 kg’dır. Analık kabiliyeti en yüksek koyun türüdür. Et verimi çok yüksektir. Etinde koyunlarda genelde görülen koku yoktur. Az yaÄŸlı ve lezzetli olup Türk damak tadına oldukça uygundur. Yünü de deÄŸerli olup, gri renkli yün ve siyah dış post kılı; halı,kilim,battaniye,hasır vb. yapımlarında kullanılmaktadır.
Romanov koyunu dağıtımı yapılan iÅŸletmeler,  Ä°l MüdürlüÄŸümüzce yakın takip edilerek gerekli teknik destek verilecektir. Giresun ilimizde uygulanan bu önemli proje sayesinde, küçükbaÅŸ hayvan yetiÅŸtiriciliÄŸinin geliÅŸtirilmesi ve kırmızı et üretiminin  artırılması suretiyle çiftçilerimizin gelirinin yükseltilmesi hedeflenmektedir” dedi.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :