Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber
26.04.2024
Giresun / 11°C

30 Eylül 2019 - 15:11
Uluslararası Yaylacılık ve Yayla Kültürü Sempozyumu Gerçekleşti
Uluslararası Yaylacılık ve Yayla Kültürü Sempozyumu Gerçekleşti

Üniversitemiz Giresun Ä°li Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi ile Türk Ocakları Giresun Åžubesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Yaylacılık ve Yayla Kültürü Sempozyumu", 26-28 Eylül 2019 tarihlerinde Güre YerleÅŸkesinde düzenlenen oturumlarla gerçekleÅŸtirildi.


Yaylacılık ve yayla kültürü üzerine 5 ülke ve 25 Üniversiteden 133 akademisyenin katıldığı sempozyumun açılış programı, 26 Eylül 2019 PerÅŸembe günü Güre YerleÅŸkesi Åžehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda yapıldı.

EÄŸitim Fakültesi akademisyenlerinden ÖÄŸr. Gör. Åženol Sancak’ın sunumunu yaptığı program, ÖÄŸr. Gör. Gökhan Hamzaçebi, Mustafa KumaÅŸ, Hüseyin Ünay, Umut Yüksel ve Yasemin Usta’nın, birbirinden güzel türkülerini seslendirdikleri müzik dinletisiyle baÅŸladı.

Daha sonra kürsüye çıkan Sempozyum Düzenleme Kurulu BaÅŸkanı Dr. ÖÄŸr. Üyesi Nazım Kuruca, sempozyum fikrinin nasıl ortaya çıktığını ve hazırlık aÅŸamasında neler yapıldığını dinleyicilere aktardı. Sayın Kuruca’nın akabinde kürsüye çıkan Sempozyum BaÅŸkanı Prof. Dr. Mustafa Cin, konuÅŸmasına sempozyuma katılım saÄŸlayan misafirlere teÅŸekkür ederek baÅŸladı. Türkiye’de ve dünyada birçok alanda bilimsel toplantı yapıldığını fakat yayla ve yaylacılık konularında çok az çalışma olduÄŸunu dile getiren Mustafa Cin, katılımcı sayısına ve katılımcıların alanlarına bakıldığında GRÜ’de yapılan bu sempozyumun, yaylacılık kültürünü farklı yönleriyle irdeleyen önemli bir çalışma olarak ortaya çıktığını söyledi.

Programda konuÅŸan Türk Ocağı Genel BaÅŸkanı Mehmet Öz de konuÅŸmasına salonu selamlayarak baÅŸladı. Karadeniz’e daha önce de geldiÄŸini ve bölgenin coÄŸrafi güzelliklerini yakından tanıma fırsatı bulduÄŸunu söyleyen Sayın Öz sözlerini ÅŸu ÅŸekilde sürdürdü; “Özellikle Orta Karadeniz tarihi üzerine araÅŸtırma yapmış bir akademisyenim. aynı zamanda bu meseleleri hem özel hayatında hem de akademik hayatında yakından bilen bir insanım…  ÇaÄŸ, zaman deÄŸiÅŸiyor. Bizim Anadolu coÄŸrafyası olarak çok derin bir tarihimiz ve kültürümüz var.  Bir de günümüzde yaÅŸanan bir takım problemlerimiz var… GeçmiÅŸten getirdiÄŸimiz bir takım deÄŸerlerimizi bu çağın meydan okumaları karsısında, bu çağın problemleri karşısında geleceÄŸe nasıl taşıyacağımız,  hangilerini taşıyacağımız ve bunlardan nasıl istifade ederek kimliÄŸimizi yenileyerek yeniden doÄŸacağımız çok önemli bir problemdir. Yaylacılık meselesi de bununla ilgilidir. Türk Milletinin tarihine konar göçer hayat tarzının çok önemli bir yeri vardı. Bu aynı zamanda bir bozkır medeniyetidir.  Yani atlı göçebelerin ve konar göçerlerin ortaya koydukları medeniyeti küçümsemek hafifsemek doÄŸru deÄŸildir… Bakıldığında, konar göçerler ekonomik hayata da  toplumsal hayata da  kültürel hayata da çok büyük  katkıda bulunmuÅŸlardır.”

Sempozyumda yaylacılık ve yayla kültürü baÅŸlığı altında; turizm, çevre ve hayvancılık baÅŸta olmak üzere bir çok konunun ele alınacağını, katılımcı bilim insanlarından önemli deÄŸerlendirmeler dinleyeceklerini ifade eden Mustafa Öz, sempozyumun düzenlenmesine katkı saÄŸlayan Giresun Üniversitesi baÅŸta olmak üzere tüm kiÅŸi ve kurumlara teÅŸekkür ederek sözlerini noktaladı.

Daha sonra kürsüye çıkan Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can, salondaki katılımcıları selamlayarak konuÅŸmasına baÅŸladı. GRÜ hakkında genel bilgiler veren Rektörümüz, sözlerine ÅŸu ÅŸekilde devam etti: “Yaylacılık ve yayla kültürü, kültür varlığımızın önemli bir unsurudur. Ben de eski Türk ÅŸehirciliÄŸiyle uÄŸraÅŸmış biriyim. Eski Türklerde yazın yaylaklarda kışın ise kışlaklarda konaklandığını biliyoruz. Orhun yazıtlarında da yaylak tabirinin geçtiÄŸini biliyoruz. Bu sempozyumun kültürel varlığımızın tespiti, tescili ve gelecek nesillere aktarımı noktasında önemli bir hizmet olacağını düÅŸünüyorum.

Sempozyum dolayısıyla Üniversitemize, ÅŸehrimize gelen bütün misafirlerimizi burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. EtkinliÄŸin düzenlenmesine katkı saÄŸlayan herkese teÅŸekkür ediyorum. Sempozyumun Giresun’umuza bilim dünya, kültür dünyamıza, üniversitemize hayırlar getirmesini, katkılar sunmasını diliyor ve hepinizi tekrar hürmetle selamlıyorum.

Rektörümüzün ardından Giresun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret ÇavuÅŸ da kısa bir teÅŸekkür konuÅŸması yaptı.  Yaylacılığın kendine has bir ekosisteminin olduÄŸunu ve bu ekosistemin muhafazasının büyük önem taşıdığını söyleyen Sayın ÇavuÅŸ, yaylacılıkla ilgili yapılacak tüm çalışmalarda bu hususa dikkat edilmesi gerektiÄŸini söyledi.

Sempozyumun çaÄŸrılı konuÅŸmacılarından Pr. Dr. Emir Nuhanoviç’in müzik ve kültür iliÅŸkisine temas eden konuÅŸmasının ardından, plaket töreniyle açılış programı sona erdi.

Ä°lk gün öÄŸleden sonra gerçekleÅŸen ve Prof. Dr. Metin Akar’ın moderatörlüÄŸünü yaptığı sempozyumun açılış oturumunda; Prof. Dr. Ali Çelik, Prof. Dr. Ä°hsan Bulut ve Prof. Dr. Serkan DoÄŸanay, yayla ve yaylacılık kültürüne dair çalışmalarını dinleyicilerle paylaÅŸtılar.

Açılış oturumunun ardından eÅŸ zamanlı olarak dört salonda devam eden sempozyumda akademisyenler, yaylacılık ve yaylacılık kültürünü farklı bakış açılarıyla deÄŸerlendirdikleri sunumlar yaptılar.

Sempozyuma; Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can, Giresun Belediye BaÅŸkan Vekili Dr. Hasan Yılmaz, Giresun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret ÇavuÅŸ, Türk Ocakları Genel BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güven Özdem, kamu ve sivil toplum kuruluÅŸlarının temsilcileri, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öÄŸrenciler katıldı.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :