Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber
29.03.2024
Giresun / 11°C

02 Aralık 2020 - 14:01
Modern Mezbaha Projelerinde Sona Yaklaşıldı
Modern Mezbaha Projelerinde Sona Yaklaşıldı

Giresun Ä°l Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü tarafından Dereli, Görele, Tirebolu ve YaÄŸlıdere Belediye BaÅŸkanlıkları için hazırlanan ve DoÄŸu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Ä°daresi BaÅŸkanlığına (DOKAP) sunulan “Evcil Tırnaklı Hayvan Eti Üreten Modern Kesimhane (Mezbaha) Yapım Projeleri”nin onaylanması neticesinde ilgili belediyeler tarafından inÅŸa edilen modern kesimhanelerde sona yaklaşılmıştır. Konuyla ilgili olarak Ä°l Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın ÅŸu bilgileri vermiÅŸtir:

“Dereli, Görele ve Tirebolu Belediye BaÅŸkanlıkları için 2016 yılında her bir belediye ye 1 milyon 500 bin lira ve YaÄŸlıdere Belediye BaÅŸkanlığı adına da 2017 yılında 825 bin lira olmak üzere toplamda 5 milyon 325 bin lira (%80’Ä° DOKAP hibesi, %20’si belediye eÅŸfinansmanı) bütçe bedeliyle Ä°l MüdürlüÄŸümüz tarafından projelendirilen kesimhanelerin faaliyete baÅŸlamasıyla birlikte yöre halkının hijyenik ÅŸartlarda veteriner hekim kontrolünde üretilmiÅŸ saÄŸlıklı ve kaliteli kırmızı ete ulaÅŸması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra kontrolsüz kırmızı et tüketimiyle hayvanlardan insanlara bulaÅŸabilen olası ÅŸarbon, tüberküloz ve diÄŸer zoonotik karakterli hastalıkların da önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Öte yandan modern mezbaha ve hayvan pazarları bölgesel hayvancılığın ve ticaretin geliÅŸmesine de katkı saÄŸlamaktadır.

Ä°limizde halen 5 onaylı kesimhane (mezbaha) faaliyet göstermekte olup; Dereli, Görele, Tirebolu ve YaÄŸlıdere belediye kesimhanelerinin de onay alarak faaliyete geçmesiyle birlikte ilimizdeki modern kesimhane sayısı 9’a yükselecektir. Nüfusu az olan ilçelerimiz ise kendilerine en yakın kesimhaneden hizmet alabilmekte ve tesislerin kapasite kullanımı da artmaktadır. Böylece Giresun ilimiz bu projenin sonuçlanmasıyla birlikte modern mezbaha altyapısına kavuÅŸan Ä°ller arasında yerini almıştır. Ayrıca Ä°l MüdürlüÄŸümüz tarafından 2020 yılında Giresun Belediye BaÅŸkanlığı için hazırlanan kesimhane yapım projesi de DOKAP tarafından 4 milyon 100 bin lira bütçeyle onaylanmış ve  yatırım programına alınmıştır.

“Çiflikten Sofraya Gıda GüvenliÄŸi” prensibi doÄŸrultusunda hareket eden Ä°l MüdürlüÄŸümüz, gıda denetimlerinin yanı sıra belediyeler ve diÄŸer paydaÅŸ kurumlarla teknik iÅŸbirliÄŸi içerisinde halk saÄŸlığını korumaya yönelik modern gıda üretim tesislerinin de faaliyete geçirilmesi için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir” Dedi.         

Giresun Ä°l Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü

 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :