Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber
27.04.2024
Giresun / 11°C

02 Şubat 2024 - 10:35
Şap Aşılama Kampanyası Başladı
Şap Aşılama Kampanyası Başladı

Ülkemizde önceki yıllarda yürütülen hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları kapsamında ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde 2 dönem halinde uygulanan şap aşılaması; Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan “2024 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı” çerçevesinde 3 dönem olarak uygulanacaktır.

Anadolu illerinde 29 Ocak – 31 Mart 2024 tarihleri arasında yürütülecek olan ve “Baskın Aşılama Dönemi” olarak adlandırılan 1’inci dönem “Şap Aşılama Kampanyası” büyükbaş hayvanlara yönelik olarak Giresun merkez ve 15 ilçemizde başlamıştır. Kampanya ile birlikte 2 aylık yaşın üzerindeki (aşısız annelerden doğan yavrularda ise 14 günlük yaşın üzerindeki) tüm sığır cinsi hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacaktır.

Halk arasında ‘Dabak’ olarak bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir.

Büyükbaş hayvanların iller arası nakillerinde; ‘Veteriner Sağlık Raporu’ bulundurmak mecburidir. Bu raporu alabilmek için sığır cinsi hayvanlar, şap aşısı ile aşılanmış olmak zorundadır. Ayrıca buzağı desteklemesinden yararlanacak buzağıların şap aşısı ile aşılanmış olması gerekmektedir.

Şap aşılama kampanyasına eş zamanlı olarak dişi buzağıların brusella hastalığına karşı konjunktival yolla aşılanması, kedi/köpeklerin kuduz hastalığına karşı aşılanması ve tanımlanmamış hayvanların küpelenerek kayıt altına alınması çalışmalarına devam edilecektir.

Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olup, aksi taktirde cezalı duruma düşeceklerdir. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen hayvan sahiplerinin, İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri önemle duyurulur.              

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü



İsim Soyisim :
E-Mail :