Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 10859 kez okundu. | Kategori : Siyaset
Haberin Tarihi :   03 Nisan 2017 - 16:55

AK PARTİ GİRESUN İL BAŞKANLIĞI

Büyüt
Küçült
AK PARTİ GİRESUN İL

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, referandum çalışmalarına Eynesil ilçesinde devam etti. Eynesil’de köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya gelen Öztürk, ilçe merkezinde esnaf ve vatandaşlarla sohbet ederek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili sorularını cevaplandırdı.

Yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanı’nın yüzde 50’nin üzerinde bir oy ile doğrudan halk tarafından seçilmesiyle, siyasette birlikteliğin artacağını ve kutuplaşmanın azalacağını söyleyen Milletvekili Öztürk, Hükümet ve Meclisin uyumunun önem kazanacağını belirtti. Karşılıklı seçim yenileme yetkisinin, hem Cumhurbaşkanı’nın hem Meclisin birlikte seçimleri yenilemesi anlamına geldiğini ifade eden Öztürk, birlikte seçimleri yenileme ihtimali, krizlerin uzlaşma yolu ile çözümünün yolunu açacağını söyledi. Geçmişteki hükümet krizlerinin de tarihe karışacağını vurgulayan Öztürk, siyasette daha sorumlu, daha akılcı, daha uyumlu bir anlayış hâkim olacağını sözlerine ekledi.

Bütçe İle İlgili Nihai Karar Meclise Ait Oluyor

Cumhurbaşkanının Meclise kanun sunma yetkisinin bütçe kanunuyla sınırlandırıldığını söyleyen AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk;’’Bütçe kanunu teklifini hazırlayıp TBMM’ye sunma yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor. Cumhurbaşkanının Meclise kanun sunma yetkisi bütçe kanunuyla sınırlandırılıyor. Bunun dışında kanun teklifi verme ve yapma yetkisi Mecliste. Bütçe kanunu ile kesinhesap kanunu aynı maddede birleştiriliyor, Mecliste birlikte görüşülüp karara bağlanıyor. Bütçe kanunu Mecliste reddedilse ve bunun yerine bir geçici bütçe kanununu hazırlanamasa bile, yeni bütçe kabul edilene kadar Türkiye’nin bütçesiz kalmaması için, bir önceki yılın oranlarına göre bütçe yapılıyor. Böylece bütçe ile ilgili nihai karar Meclise ait oluyor. Cumhurbaşkanı ve Meclis bütçe konusunda uzlaşmacı ve yapıcı bir tutuma teşvik ediliyor.’’diye konuştu.

Meclis Güçleniyor, Milletvekilleri Güçleniyor

 

Yeni sistemde Meclisin ve milletvekillerinin güçlendiğine dikkat çeken Öztürk; ‘’Rejim değişmeyecek. Yönetim sistemi değişecek. Cumhuriyetimiz, Meclisimiz, Milletvekillerimiz her anlamda güçlenecek. Milletin, cumhurun iktidarı güçlenecek. Demokrasimiz güçlenecek. Vesayet odakları, çift başlılıktan kaynaklanan siyasi ve ekonomik krizler tarihe karışacak. Cumhurbaşkanlığı süresi 2 dönemle, yani en fazla 10 yılla sınırlandırılacak. Milletin vekilleri Mecliste Cumhurbaşkanını ve Hükümeti denetleyecek. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri anayasal yargı denetimine alınacak. Cumhurbaşkanlarının tüm yapıp ettikleri yargının ve meclisin denetimine tabi olacak. Cumhurbaşkanının yetkilerine yasal ve anayasal pek çok sınır konacak. Kanunları Hükümet değil, milletvekilleri hazırlayacak ve Meclise sunacak. Millet sandıkta Cumhurbaşkanına ve hükümete doğrudan güvenoyu verecek. Seçilen Cumhurbaşkanını başarısız bulursa, cezayı sandıkta kesecek.’’dedi.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir