Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 90782 kez okundu. | Kategori : TANITIM
Haberin Tarihi :   14 Eylül 2017 - 00:28

Anadolu Kültürü El Sanatı İğne Oyaları

Büyüt
Küçült
Anadolu Kültürü El Sanatı İğne

Anadolu kadınlarının el emeği göz nuru iğne oyaları, milli kültürümüzü yansıtan bir el sanatı örneğidir. Tarihi 12. yüzyıla kadar giden iğne oyası sanatı, Anadolu kadının örtünmeye kattığı zarafet ile ortaya çıkan bir sanat dalıdır. Eskiden iğne oyaları saf ipek ipliklerle işlenen çok özel oyalardır.

Günümüzde çok aranan antika değerindeki bu eski iğne oyaları çok değerli bir milli kültürdür. Günümüzde tekrar canlandırılmaya çalışılan iğne oyası kültürü için çeşitli kurslar ve eğitimler verilmektedir. Ev hanımlarına hem sanat öğrenip hem de para kazanma imkanı sunan iğne oyası kursları ile Anadolu kültürü tanıtılmaya çalışılmaktadır. İğne oyası örnekleri hem zarif bir örtü süsü olarak kullanılırken oyalarla mesaj verirmiş gençler birbirine.

İğne oyası örnekleri her biri bir anlam taşıyan incelikte işlenip gençlerin sevdiğine mesajı anlamına gelirmiş. Günümüzde ipek iplik yerine daha ucuz ve kolay bulunan naylon iplikler ile geçmişin izlerini taşıyan süs sanatı olarak işlenmektedir. Adına türküler yakılan iğne oyalarının Anadolu kültüründe ki yeri yaşatılmaya çalışılmaktadır. Çok zahmetli ve sabır isteyen bir el sanatı olan iğne oyaları Anadolu kadınının geçmişten günümüze zevkle işlediği duygularını oyalara döktüğü bir sanat dalı olmuştur.

İğne Oyası Örnekleri

İğne oyası modelleri genellikle çiçeklerden esinlenilerek ortaya çıkmış örneklerdir. İğne oyası örnekleri renkli iplerle iğne ile işlenen ve farklı modellerin ortaya çıktığı oyalardır. Nar çiçeği, gelincik çiçeği, menekşe modeli gibi çiçekler iğne oyalarına model olmuştur. Bunun yanında kalpli ve boncuklu modellerde vardır. Kadınların üretici zekası ile ortaya çıkan iğne oyası örnekleri daha çok doğadan motifler içeren ve her çiçeğin anlamını taşıyan el sanatı örnekleridir. Günümüzde iğne oyaları yalnız yazma, tülbent, namaz örtüsü gibi örtü kenarlarına işlenmesinin yanı sıra havlu kenarı, masa örtüsü gibi farklı kullanım alanları içinde işlenmektedir. Hatta iğne oyası takılar son yıllarda oldukça moda olmuştur. İğne oyası kolye, küpe, bileklik gibi takılar iğne oyası modelleri ile dizayn edilmektedir. Bu da bize Türk kadınının yaratıcı el sanatı örneklerini sunar.

İğne Oyası Nereden Alınır

İğne oyası örtüler ve takılar yöresel pazarlarda, fuarlarda satıldığı gibi internet ortamında da satışa sunulmaktadır. İğne oyası örnekleri çok farklı modelleri içerdiğinden çeşitli yerlerden araştırıp en çok beğendiğiniz sizi yansıtan iğne oyasını bulabilirsiniz. En sevdiğiniz çiçeğin iğne oyasına işlenmiş bir modeli sizin için çok daha hoş bir eşya olabilir.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir