Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 47271 kez okundu. | Kategori : TANITIM
Haberin Tarihi :   18 Mayıs 2018 - 09:47

Yemeni Hakkında Detaylı Bİlgiler

Büyüt
Küçült
Yemeni Hakkında Detaylı

Günümüzde hanımların sürekli olarak ya da zaman zaman kullanmayı tercih ettikleri birçok giysi vardır. Bu giysiler birer bütün olabileceği gibi diğer taraftan da bir parça görevi de görür. Bu noktada pek çok değişkenin devreye girdiği görülmektedir. Özellikle de el sanatları ile alakalı tarafları olan giysilerin dikkat çektiğini ifade edebiliriz. Hanımların tercih ettiği kıyafet unsurlarından bir örnek de yemenilerdir. Yemeniler, gerek tesettürlü hanımların sürekli kullandığı ve gerekse de aksesuar olarak genel bir amacı olan parçalardır. Ülkemiz de yemeni kulanımı son derece yaygındır. Bu açıdan bir el sanatı olarak üretildikleri için çok büyük bir unsur olarak da değerlendirilmesi gerekir. Yemeniler bir giysi olmalarının yanı sıra, bir kültürel değer olarak da lanse edilmektedir.

Yemeni Nedir?

Yemeni kısa tarifi ile hanımların kullandıkları bir çeşit baş örtüsüdür. Yemeni kullanımı ülkemizde son derece yaygın durumdadır. Sadece baş örtüsü kullanan hanımlar için değil, genel itibariyle bir kullanım alanına sahiptir. Bu noktada devreye giren en önemli unsur, yemenilerin elde üretilen örtüler olmasıdır. Yemeni adı, Yemenli ifadesinden geldiği düşünülen bir geçmişe sahiptir. Ancak zaman içinde yemeni, Türk kültür dairesine katılan ve eriyen bir değer halini almıştır. Yemeni kullanımının en önemli tarafı, aynı zamanda bir sanat eserinin taşınıyor olmasıdır. Çünkü yemenileri diğer baş örtüleri veya genel kullanım amacı olan örtülerden ayıran en önemli detay el işçiliği gerektiriyor olmasıdır. Yemeniler, kalıplarla üzerine desenler basılan örtülerdir. Bu işlemin ardından kalıplar kumaş boyaları ile boyanmakta ve örtüler süslenmektedir. Yapılan boyama işleminin devamında yemenilerin kurutulma süreci vardır. Bu sürecin sonrasında ütülenen yemeniler kullanıma hazır duruma gelir. Yemenilerin kullanıma sunulduğu andan itibaren istendiği kadar yıkansa dahi renklerinde solma olmayacağı bilinmelidir. Günümüzde çok farklı desenlere sahip yemenilerin varlığından bahsedebiliriz. Ancak genel itibariyle çiçek desenleri, süslemelerde ön plana çıkmaktadır. Bunların yanı sıra yemeni etrafına eklenen oyalarla farklı bir çeşit de ortaya çıkar. Yemeniler çeşitli atölyelerde ya da kişisel çabalarla üretilip satılmaktadır. Özellikle hem yerli ve hem de yabancı turistler tarafından çok büyük bir ilgi görmektedir. Yemeniler genel olarak 120 cm’lik kareler olarak biçilen kumaşlardan oluşur. Ancak artık isteğe bağlı farklılıklar olduğunu da ifade edebiliriz.

Yemeni Nasıl Kullanılır?

Yemeniler genel olarak baş üzerine örtülen bir parçadır. Tesettürlü hanımların bu şekilde kullandığını ifade edebiliriz. Ancak çok farklı şekillerde yemeni kullanıldığını da görmekteyiz. Özellikle sırta ya da omuza alınan yemeniler de yaygın bir kullanımı ifade eder. Yemeni kullanımı genel olarak kişisel tercihlere göre belirlenebilir.



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir